Отидете към основна версия

914 15

ООН: Хусите незабавно да сложат край на атаките в Червено море

  • оон-
  • резолюция-
  • червено море

Съветът за сигурност прие резолюция, внесена от САЩ и Япония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН поиска незабавно да бъдат преустановени нападенията на хусите срещу кораби в Червено море и призова всички държави да спазват ембаргото върху продажбата на оръжия за йеменските бунтовници, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Резолюцията, внесена от САЩ и Япония, бе приета с 11 гласа "за" и 4 "въздържал се". Тя изисква от "хусите да сложат незабавен край" на атаките, които "възпрепятстват международната търговия и нарушават свободата на корабоплаването, също както мира и сигурността в региона"

От началото на войната на 7 октомври между Израел и "Хамас", хусите, които контролират голяма част от Йемен, зачестиха нападенията си, за да възпрепятстват международния морски трафик. Те твърдят, че действат в солидарност с палестинците в ивицата Газа.

Най-големият съюзник на Израел, Съединените щати, оглавиха през декември международна коалиция за защита на морския трафик в тази стратегическа зона, откъдето преминават 12 процента от търговските стоки в световен план. Коалицията е обект на критики от страна на Русия. "Няма как да не се безпокоим за сегашната ситуация в Червено море,... но сме разтревожени и от това, че САЩ и техните съюзници предпочитат, както обикновено, едностранно решение, наложено със сила", каза руският постоянен представител в ООН Василий Небензя.

Трафикът на контейнеровози в Червено море е спаднал с около 70% от средата на ноември заради нападенията, заяви вчера Ами Даниел, ръководител на консултантска компания в сферата на морския транспорт, цитиран от Франс прес и БТА.

Данните ни показват, че от атаката срещу "Галакси Лийдър" на 19 ноември от бунтовници хуси от Йемен, които още държат в плен 25 членове на екипажа, се е утроил броят на корабите за транспортиране на коли, които минават по маршрута през нос Добра надежда, най-южната част на Африка. По думите му трафикът на същия тип кораби през Червено море е спаднал с 90 на сто.

Само петролните танкери продължават да преминават в същия обем през Суецкия канал, до който се стига през Червено море. "Това ще създаде проблем с веригите на доставки през следващите години, защото ще отнеме време ситуацията да бъде урегулирана", добави предприемачът.

Вчера въоръжените сили на Великобритания и САЩ съобщиха, че са поразили 18 дрона и три ракети, изстреляни от хусите в Червено море.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини