Last news in Fakti

11 Януари, 2024 04:51 881 15

ООН: Хусите незабавно да сложат край на атаките в Червено море

  • оон-
  • резолюция-
  • червено море

Съветът за сигурност прие резолюция, внесена от САЩ и Япония

ООН: Хусите незабавно да сложат край на атаките в Червено море - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН поиска незабавно да бъдат преустановени нападенията на хусите срещу кораби в Червено море и призова всички държави да спазват ембаргото върху продажбата на оръжия за йеменските бунтовници, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Резолюцията, внесена от САЩ и Япония, бе приета с 11 гласа "за" и 4 "въздържал се". Тя изисква от "хусите да сложат незабавен край" на атаките, които "възпрепятстват международната търговия и нарушават свободата на корабоплаването, също както мира и сигурността в региона"

От началото на войната на 7 октомври между Израел и "Хамас", хусите, които контролират голяма част от Йемен, зачестиха нападенията си, за да възпрепятстват международния морски трафик. Те твърдят, че действат в солидарност с палестинците в ивицата Газа.

Най-големият съюзник на Израел, Съединените щати, оглавиха през декември международна коалиция за защита на морския трафик в тази стратегическа зона, откъдето преминават 12 процента от търговските стоки в световен план. Коалицията е обект на критики от страна на Русия. "Няма как да не се безпокоим за сегашната ситуация в Червено море,... но сме разтревожени и от това, че САЩ и техните съюзници предпочитат, както обикновено, едностранно решение, наложено със сила", каза руският постоянен представител в ООН Василий Небензя.

Трафикът на контейнеровози в Червено море е спаднал с около 70% от средата на ноември заради нападенията, заяви вчера Ами Даниел, ръководител на консултантска компания в сферата на морския транспорт, цитиран от Франс прес и БТА.

Данните ни показват, че от атаката срещу "Галакси Лийдър" на 19 ноември от бунтовници хуси от Йемен, които още държат в плен 25 членове на екипажа, се е утроил броят на корабите за транспортиране на коли, които минават по маршрута през нос Добра надежда, най-южната част на Африка. По думите му трафикът на същия тип кораби през Червено море е спаднал с 90 на сто.

Само петролните танкери продължават да преминават в същия обем през Суецкия канал, до който се стига през Червено море. "Това ще създаде проблем с веригите на доставки през следващите години, защото ще отнеме време ситуацията да бъде урегулирана", добави предприемачът.

Вчера въоръжените сили на Великобритания и САЩ съобщиха, че са поразили 18 дрона и три ракети, изстреляни от хусите в Червено море.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ццц

    21 3 Отговор
    Спрете евреите и ще спрат и хусите. Направете им най-накрая държава на тези хора! Израел го направихте върху тяхна територия за 1 ден. Лицемерни саксофони.

    Коментиран от #7, #8, #14

  • 2 Мое мнение

    9 3 Отговор
    Сомалийските пирати преди години опитаха да нападнат руски търговски кораби. Оттам така им отговориха, че после като видеха руски кораб и си издърпваха лодките на сушата на 100 метра навътре и ги покриваха с клони и листа за маскировка. Още от едно време наказанието за пиратство е било само едно - слагат ги на мачтите горе нависоко да се полюшват на едно въже. Ама тогава е имало мъже по корабите, не като сега епилирани меки китки в розови чорапогащи.

    Коментиран от #5

  • 3 Уфффффф

    4 5 Отговор
    Няма хуси, няма муси. Още щом някоя лодка се приближи към кораба и с голямата картечница я перфорираш така, че да почне да бълбука отвсякъде. После даваш един предупредителен изстрел във въздуха.
  • 4 САТЪРА НА ХАНА

    10 1 Отговор
    СИНИТЕ АМЕРИКАНСКИ И ЕВРВЙСКИ РОБИ ОТ СДС СА МНОГО
    СМЕШНИ
    ...... ПОДКРЕПЯТ РОБОВЛАДЕЛЕЦА
    ИТЕ ГОСПОДАРИ
    СРЕЩУ БУНТА НА РОБИТЕ :)(
  • 5 Подпитквам

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мое мнение":

    Затова ли американските гемии се разхождат под руски флагове там? Разбирам -трябва да има една баба Яга да плаши децата, че инак не слушат.
  • 6 Урюрвкос

    9 1 Отговор
    причината е агресията на Израел а хусите са резултата. Докато не се премахне причината резултата няма как да се промени.....освен голяма истинска война в региона с непредвидени последствия

    Коментиран от #15

  • 7 Имам новини за теб.

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ццц":

    На никой не му дреме за палестинците. И това няма нищо общо с тях. Хусите са прокси на Иран. Това което Иран се опитва да постигне е, да спре търговията през Суецки канал, за да принуди Европа да използва изграждащия се транспортен коридор през Иран. Иначе трябва да се заобикал Африка, а това е скъпо и отнема време.
  • 8 Пешо

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ццц":

    Леле... да не би да са убили десетки хиляди в червено море?! Какво лицемерие... доказателство, че всичко гледа парата.
  • 9 Българин

    1 4 Отговор
    По коварно племе от арабите няма. Единствения начин е да им се вземе страха. Бой до спукване и пак от начало.

    Коментиран от #12

  • 10 ООН

    4 0 Отговор
    Израел веднага да спре атаките в ивицата Газа
  • 11 А Израел кога?

    3 0 Отговор
    Жалки некадърни краварски марионетки!
  • 12 Сандо

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Очаквай в скоро време гости от арабско и благодари със сълзи в очите за тях на Сглобката.А и тогава на дело ще можеш да покажеш що за юнак си.
  • 13 Едва ли

    1 0 Отговор
    в днешно време има по-безмислена, ненужна и калпава организация като ООН, струваща на света милиарди. Кой ги чете, а камо ли спазва разни техни изкуфяли резолюции. Има един малко циничен въпрос: Кой изобщо ги бръсне за нещо?!
  • 14 Разпространяваш

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ццц":

    Фейк
  • 15 Ха ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Урюрвкос":

    Агресията е от хамас срещу Израел.