Отидете към основна версия

1 243 7

Индийските военноморски сили са спасили екипаж след нападение срещу кораб край бреговете на Йемен

  • индия-
  • йемен-
  • червено море-
  • военноморски сили-
  • екипаж-
  • нападение-
  • кораб

Индия съобщи, че е пренасочила военен кораб, разположен в региона, за да спаси 22-мата членове на екипажа на борда на кораба Genco Picardy

Снимкa: Shutterstock

В четвъртък индийските военноморски сили съобщиха, че са спасили екипажа на плавателен съд, собственост на САЩ, в Аденския залив след нападение от йеменското движение на хутите, докато напрежението в морските пътища на региона нарушава световната търговия, цитирана от Ройтерс.

След нападението срещу американския кораб Genco Picardy късно в сряда американската армия заяви, че нейните сили са нанесли удари по 14 ракети на хутите, които "са представлявали непосредствена заплаха за търговските кораби и корабите на ВМС на САЩ в региона".

Нападенията на съюзената с Иран милиция Хути срещу кораби в Червено море и около него от ноември насам забавиха търговията между Азия и Европа и разтревожиха големите сили в контекста на ескалацията на войната между Израел и палестинските бойци на Хамас в Газа.

Хутите твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците, и заплашиха, че ще атакуват американски кораби в отговор на американските и британските удари по позициите на групировката.

Индия съобщи, че е пренасочила военен кораб, разположен в региона, за да спаси 22-мата членове на екипажа на борда на кораба Genco Picardy, сред които девет индийци. Всички членове на екипажа са в безопасност, а пожарът на борда на кораба е потушен.

Движението на хутите заяви, че ракетите му са нанесли "пряко поражение" на кораба за насипни товари. Корабоплавателният оператор Genco потвърди нападението и заяви, че корабът му е бил улучен от снаряд, докато е преминавал транзитно през Аденския залив с товар от фосфатна скала.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.

Свързани новини