Отидете към основна версия

2 138 16

Кристин Лагард отправи остри критики към икономистите от Давос: Обвини в сляпа вяра в своя модел

  • кристин лагард-
  • остри критики-
  • икономисти-
  • давос-
  • обвини-
  • спяла вяра-
  • модели

Тези модели често нямат връзка с реалността, заяви Лагард

Снимка: БГНЕС

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард нападна с критика професионалните икономисти, като осъди анализаторите, че имат "сляпа вяра“ в техните модели, които често нямат много връзка с реалността, предава Euractiv и Фокус.

Говорейки на панела "Как да се доверим на икономиката“ на Световния икономически форум в Давос, Лагард също предположи, че икономистите представляват "племенна клика“, чиито модели до голяма степен отхвърлят възможността за "екзогенни шокове“ като пандемии, изменение на климата, метеорологични явления и внезапен недостиг на доставки – всички те оказаха сериозно въздействие върху икономиката на Европа през последните няколко години.

Кристин Лагард, която е юрист по образование, и е била ръководител на Международния валутен фонд отбеляза и че при поемането на сегашната си позиция като президент на ЕЦБ през 2019 г. тя изрично е предупредила нейния Управителен съвет и анализаторите да се "пазят от модели“.

"Много икономисти всъщност са племенна клика“, заяви тя. " (Те) са сред най-племенните учени, за които можете да се сетите. Цитират се взаимно. Те не надхвърлят този свят. Те се чувстват добре в този свят. И може би моделите имат нещо общо с това.

"Ако имахме повече консултации с епидемиолози, ако имахме учени по изменението на климата, които да ни помогнат с това, което предстои, ако се консултирахме малко по-добре с геолози, например, за да оценим правилно какви редкоземни елементи и ресурси има там, мисля бихме били в по-добра позиция да разберем действително тези развития, да проектираме по-добре и да бъдем по-добри икономисти“.

Пламенните коментари на Лагард отразяват забележките, направени от нея в интервю пред Bloomberg TV по-рано в сряда, където тя критикува паричните пазари, че "не помагат в борбата с инфлацията“, тъй като са твърде оптимистични относно намаляването на лихвените проценти, въведено по-рано от очакваното тази година.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: