Отидете към основна версия

1 220 13

Хиляди протестираха във Вашингтон срещу правото на аборт

  • вашингтон-
  • протест-
  • аборт-
  • сащ

„Абортът е убийство“ скандираха протестиращите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди демонстранти протестираха във Вашингтон против правото на аборт, предаде БНР.

Организаторите декларираха, че с шествието си искат да напомнят на политиците, че темата ще бъде важна при избора на кандидат в предстоящите президентски избори през ноември.

„Абортът е убийство“ скандираха протестиращите, минавайки покрай Върховния съд в американската столица. Именно в него беше взето историческо решение през юни 2022 година. След половинвековна практика съдиите върнаха възможността на всеки щат да въвежда ограничения при правото на аборт. Някои щати като Калифорния, Канзас, Кентъки и Охайо запазиха правилата непроменени. Други щати, в които републиканците имат по-силни позиции, въведоха ограничения или дори забраниха абортите. Това довете до временна и скъпа миграция на жени към щати, в които процедурата е позволена.

Правото на аборт е неизбежна тема на изборите, особено имайки предвид, че вицепрезидентът Камала Харис планира национална кампания, посветена на репродуктивното здраве. Снощната проява е с надслов "Марш за живот", а организаторите твърдят, че искат да променят не само законите, "но и културата на хората - да направят аборта в крайна сметка немислим".

Все пак проучванията многократно показват до момента, че мнозинството от американците подкрепят достъпа до преждевременното прекъсване на бременността, когато е под медицински надзор.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.

Свързани новини