Last news in Fakti

20 Януари, 2024 05:56 1 162 13

Хиляди протестираха във Вашингтон срещу правото на аборт

  • вашингтон-
  • протест-
  • аборт-
  • сащ

„Абортът е убийство“ скандираха протестиращите

Хиляди протестираха във Вашингтон срещу правото на аборт - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди демонстранти протестираха във Вашингтон против правото на аборт, предаде БНР.

Организаторите декларираха, че с шествието си искат да напомнят на политиците, че темата ще бъде важна при избора на кандидат в предстоящите президентски избори през ноември.

„Абортът е убийство“ скандираха протестиращите, минавайки покрай Върховния съд в американската столица. Именно в него беше взето историческо решение през юни 2022 година. След половинвековна практика съдиите върнаха възможността на всеки щат да въвежда ограничения при правото на аборт. Някои щати като Калифорния, Канзас, Кентъки и Охайо запазиха правилата непроменени. Други щати, в които републиканците имат по-силни позиции, въведоха ограничения или дори забраниха абортите. Това довете до временна и скъпа миграция на жени към щати, в които процедурата е позволена.

Правото на аборт е неизбежна тема на изборите, особено имайки предвид, че вицепрезидентът Камала Харис планира национална кампания, посветена на репродуктивното здраве. Снощната проява е с надслов "Марш за живот", а организаторите твърдят, че искат да променят не само законите, "но и културата на хората - да направят аборта в крайна сметка немислим".

Все пак проучванията многократно показват до момента, че мнозинството от американците подкрепят достъпа до преждевременното прекъсване на бременността, когато е под медицински надзор.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    1 11 Отговор
    както винаги най активни са категорията 60+
  • 2 Артилерист

    16 4 Отговор
    Всеки протест срещу "предопределените" да владеят света трябва да се подкрепи...

    Коментиран от #3

  • 3 Точно така

    2 16 Отговор

    До коментар #2 от "Артилерист":

    Не на рашизма!

    Коментиран от #5

  • 4 Хачо

    14 3 Отговор
    Тея са егати кривото общество. Какви аборти бе, та нали там във ФАЩ за да спиш с жена ти трябва писмено разрешение от нея. Аэи всяка жена уж много целомъдрието непрекъснато води по 3-4 нереза едновременно.

    Коментиран от #6, #11

  • 5 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Точно така":

    Не на евроатлантиците
  • 6 Кнаус 485

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "Хачо":

    Не знам трябва ли писмено разрешение.....не знам и дали абортите са убийство, но знам, че жената има отговорност и нейно право е да решава за плода, който носи в нея......

    Коментиран от #7

  • 7 Фон дер Миндер

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "Кнаус 485":

    Така е ! Жената носи отговорност за детето и отговорността се изразява в износването ,раждането и отглеждането на детето. И да ,убийството на плода е избор на майката, но може ли едно убийство да се нарече отговорност??? Не мисля, че може
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Абортът бил убийство?

    6 4 Отговор
    А постоянните войни по света "Мейд ЮЕСЕЙ" какво са? Избирайте вашите алчни за власт и пари, па после мислете , дали да правите аборти или не.
    Иначе може скоро и да нямате там страна, как е тръгнало.
    Нали при вас беше "Центъра на приемането на решенията"? Еми мишена сте за големите дълги кюнци от сибирска ламарина!
  • 10 Ний ша Ва упрайм

    2 3 Отговор
    тия мър ши живеят кат талибаните в 14 век
  • 11 Ван

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хачо":

    Това е в Швеция, не в САЩ.
  • 12 Ха ха ха а така

    3 3 Отговор
    Тия пак започнаха с платената попаганда . Тялото на жената си е нейно и само тя може да решава , какво ще прави с него , и какво ще се случва вътре в него , а менталнообременените протестърчета само могат да си полайват.
  • 13 Да протестират

    3 1 Отговор
    Срещу правата си е пълен идиотизъм. Това ли ви е демокрацията. Кой иска САЩ да се върне в следните векове. За имаш едно право и да искаш да го нямаш. Ами ако си изнасилена , или си наркоманка или нямаш възможност да отгледаш дете както искаш. Хем пренаселена планета , хем против абортите. Имам чувството, че църквата, первезниците, педофилите и сатанистите искат да има изоставени и нещастни деца за да имат свежа плът за издевателствата си.