Отидете към основна версия

2 366 51

Киев: Не се обсъжда участие на чужди войски във войната

  • михайло подоляк-
  • украйна-
  • русия

Санкциите не изолират Русия, заяви съветникът на украинския президент Михайло Подоляк

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветникът на президента на Украйна Михайло Подоляк заяви в интервю пред германския вестник Bild, че възможността за изпращане на военни от други страни в Украйна не се обсъжда.

„Ще се съгласим на всякаква помощ, но засега такива преговори не се водят“, каза той , отговаряйки въпрос, дали Киев ще се съгласи, ако съседните страни предложат да изпратят войници в Украйна.

„Бих искал да съществуват такива сценарии, но в действителност има само един сценарий - максимално укрепване на Украйна с високотехнологични оръжия“, каза той.

„Обсъждат се оръжия и санкции с цел да се изолира Русия – смислено, дипломатично, но това все още не е довело до резултати“, твърди Подоляк.

От февруари 2022 г. в Украйна е обявена обща мобилизация. През декември 2023 г. президентът на страната Владимир Зеленски обяви, че военното командване е поискало да призове още 500 хиляди души във въоръжените сили. В рамките на няколко дни Върховната Рада получи първата версия на законопроект за нови правила за мобилизация, който предлага да се позволи на властите да мобилизират дори хора с увреждания от III група, да изпращат призовки по електронен път и да ограничават правата на укриващите се от военна служба, включително тези, които са напуснали държавата.

Законопроектът предизвика разногласия сред парламентаристите и беше изпратен за преразглеждане на 11 януари.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: