Отидете към основна версия

2 983 26

Пхенян осъди обсъждането в Съвета за сигурност на ООН на изпитанията на балистичната си ракета

  • северна корея-
  • оон-
  • съвет за сигурност-
  • балистична ракета

КНДР осъжда ученията между САЩ и Южна Корея

КНДР осъжда инициираното от САЩ обсъждане в Съвета за сигурност на ООН на изпитанията на Пхенян на балистична ракета със среден обсег на твърдо гориво и хиперзвукова управляема бойна глава. Това се казва в изявление на представител на външното министерство на КНДР, разпространено Корейската централна информационна агенция, предаде ТАСС.

„Това тестово изстрелване от КНДР е една от връзките в редовната развойна и изследователска работа в областта на отбранителната наука, така че не оказа никакво въздействие върху сигурността на околните страни. Няма връзка и с настоящата ситуация в региона. Въпреки това Съединените щати, поставяйки под съмнение обхвата на ежедневните легитимни дейности на една суверенна държава, поставиха този въпрос за разглеждане в Съвета за сигурност на ООН. Нещо повече, Съединените щати отново разположиха ударна група, водена от ядрен самолетоносач във води близо до Корейския полуостров и заедно със своите спътници проведоха провокативни и заплашителни съвместни военни учения“, се отбелязва в изявлението.

КНДР „изразява дълбоко съжаление и остро осъжда“ обсъждането в Съвета за сигурност на ООН и провеждане на ученията между САЩ и Република Корея. Външното министерство на КНДР също подчерта, че заплахите от САЩ и техните съюзници „нарушават мира и стабилността на Корейския полуостров“.

На 14 януари Пхенян успешно тества балистична ракета със среден обсег на твърдо гориво с хиперзвукова управляема бойна глава. Както съобщи японският вестник Sankei, позовавайки се на военни източници в Сеул, хиперзвуковата бойна глава в един момент от полета си е превишила скоростта на звука повече от 10 пъти, а ракетата, използвана за изстрелването ѝ, може потенциално да достигне остров Гуам, където са разположени американски военни бази.

В отговор на това военноморските сили на Република Корея, Съединените щати и Япония проведоха съвместни учения с участието на американски ядрен самолетоносач във водите южно от остров Чеджу, за да отработят бойни действия ракетната заплаха от КНДР.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: