Отидете към основна версия

2 095 23

Най-малко 75 души са убитите в Йемен

  • йемен-
  • хуси-
  • убити

Причината са удари по цели на хусите

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Най-малко 75 души са били убити в Йемен в резултат на ударите на САЩ по цели на бунтовническото движение Хути Ансар Аллах от 12 януари, съобщи Sky News Arabia.

Сред загиналите са военни съветници на Корпуса на гвардейците на иранската ислямска революция (IRGC) и ливанската шиитска партия Хизбула, които са помогнали на хусите да организират атаки срещу търговски кораби в Червено море и Аденския залив. Така най-малко трима офицери от КСИР и шестима членове на Хизбула станаха жертви на атаки срещу военната инфраструктура на хусите. Според телевизионния канал чуждестранни специалисти са били убити „по време на отделни операции и на различни места“.

След ескалацията на палестинско-израелския конфликт в ивицата Газа хусите заявиха, че ще извършат атаки на израелска територия и няма да позволят на свързани кораби да преминават през водите на Червено море и протока Баб ал Мандеб до операцията в палестинския анклав беше спряно. Според оценките на Централното командване на САЩ хусите са нападнали повече от 20 цивилни кораба от средата на ноември миналата година.

В нощта на 12 януари въоръжените сили на САЩ и Великобритания, използвайки самолети, кораби и подводници, нанесоха първите си удари срещу обекти на Ансар Аллах в редица градове в Йемен, включително Сана и Ходейда. Целите на атаката са били ракетни и дронове, както и радарни станции на хутите. Впоследствие САЩ започнаха редовно да нанасят удари по ракетни установки на Хуси в Йемен. След операцията от 12 януари Великобритания заяви, че няма планове да участва в нови атаки.

Хусите коментираха загубите си само веднъж - на 12 януари военният говорител на Ансар Аллах Яхя Сария каза, че петима души са убити и още шестима са ранени в резултат на американски и британски удари.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 21 гласа.

Свързани новини