Отидете към основна версия

1 946 16

Астероид се разпадна над Берлин

  • германия-
  • берлин-
  • астероид-
  • цена

Отломките могат да струват няколкостотин хиляди евро

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Малък астероид се разпадна в небето над Берлин в неделя вечерта. Огненото кълбо остави дълга светлинна следа, съобщава вестник Bild am Sonntag.

Небесното тяло можело да се наблюдава и в Лайпциг и Прага. Според изчисленията на НАСА той е трябвало да падне в община Нехнаузен във федералната провинция Бранденбург. Все още няма информация за възможни щети. Астероидът, както отбелязва изданието, е имал диаметър само около 1 м. По-голямата част от скалата вероятно е изгоряла.

Очаква се издирвателни екипи да посетят района, за да потърсят отломки, тъй като може да струват няколкостотин хиляди евро. Приближаването на астероида беше известно предварително. Появата му е прецизно изчислена от експерти. Това беше едва осмият път, в който можеше да се предвиди подобно нещо.

През април 2023 г. в град Елмсхорн (Шлезвиг-Холщайн) в Северна Германия пада малък метеорит и пробива покрива на една от къщите. Представител на Германския аерокосмически център (DLR) също потвърди тази информация. По думите му подобно събитие се случва изключително рядко. Последният път, както е посочено в DLR, метеорит падна в Германия през април 2002 г. в Бавария близо до замъка Нойшванщайн.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: