Отидете към основна версия

656 4

Президентът на Северна Македония е на еднодневно работно посещение в Косово

  • косово-
  • северна македония-
  • посещение-
  • стево пендаровски-
  • вьоса османи-садриу

Президентът на Северна Македония е потвърдил подкрепата си за стремежа на Косово към евроатлантическата интеграция

Снимка: БГНЕС

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, който е на еднодневно работно посещение в Косово, се е срещнал с президента на Косово Вьоса Османи-Садриу, предаде БТА.

Фокусът на техния разговор беше насочен към текущите въпроси от двустранните отношения, европейската перспектива на двете страни, развитието на диалога между Белград и Прищина, както и предизвикателствата, свързани с регионалната и многостранна динамика и ситуацията по отношение на сигурността в региона и извън него, се посочва в съобщението от кабинета на Пендаровски.

Президентът на Северна Македония е потвърдил подкрепата си за стремежа на Косово към евроатлантическата интеграция, както и активния подход на държавата към съществуващите регионални инициативи и форуми, подчертавайки, че „Северна Македония е готова да сподели своя опит в процесите на реформи, както по пътя към Европейския съюз, така и по отношение на членството в НАТО”.

Двамата президенти са се ангажирали със задълбочаване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес, особено в икономиката, и са подчертали ангажимента си за активен принос за развит инфраструктурно и икономически проспериращ регион.

В програмата на Пендаровски в Косово е предвидена и среща с премиера на страната Албин Курти, както и посещение в регионалното командване - Запад на КейФОР, където е предвидена среща с командващия полковник Франческо Ферара и с членове на контингента от Северна Македония в рамките на КейФОР.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини