Last news in Fakti

25 Януари, 2024 15:34 643 4

Президентът на Северна Македония е на еднодневно работно посещение в Косово

  • косово-
  • северна македония-
  • посещение-
  • стево пендаровски-
  • вьоса османи-садриу

Президентът на Северна Македония е потвърдил подкрепата си за стремежа на Косово към евроатлантическата интеграция

Президентът на Северна Македония е на еднодневно работно посещение в Косово - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, който е на еднодневно работно посещение в Косово, се е срещнал с президента на Косово Вьоса Османи-Садриу, предаде БТА.

Фокусът на техния разговор беше насочен към текущите въпроси от двустранните отношения, европейската перспектива на двете страни, развитието на диалога между Белград и Прищина, както и предизвикателствата, свързани с регионалната и многостранна динамика и ситуацията по отношение на сигурността в региона и извън него, се посочва в съобщението от кабинета на Пендаровски.

Президентът на Северна Македония е потвърдил подкрепата си за стремежа на Косово към евроатлантическата интеграция, както и активния подход на държавата към съществуващите регионални инициативи и форуми, подчертавайки, че „Северна Македония е готова да сподели своя опит в процесите на реформи, както по пътя към Европейския съюз, така и по отношение на членството в НАТО”.

Двамата президенти са се ангажирали със задълбочаване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес, особено в икономиката, и са подчертали ангажимента си за активен принос за развит инфраструктурно и икономически проспериращ регион.

В програмата на Пендаровски в Косово е предвидена и среща с премиера на страната Албин Курти, както и посещение в регионалното командване - Запад на КейФОР, където е предвидена среща с командващия полковник Франческо Ферара и с членове на контингента от Северна Македония в рамките на КейФОР.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Президентът

    0 5 Отговор
    На Северна Македония не е ли Румен Радев 🙃 ? Е гаси аз съм доста изостанал. Сега Нато ще ги надуят и тях с оръжие както Косово и ще има провокация с българите. А ние докато не знаем с кои сме и нямаме армия и оръжие ще си анексира Благоевград
  • 2 Ха ха

    3 1 Отговор
    Днес на посещение в Косово,а утре на официална визита в Тетово.
  • 3 хххх

    2 0 Отговор
    Мръсен кон.. правителството подаде оставка сега на ред е и той..
  • 4 Перо

    1 0 Отговор
    Основната цел на този македонист е да омаловажи отношенията и резултатите от взаимното посещение на двамата президенти на БГ и Косово, както и да опита да покръсти признатото българското малцинство в Косово в северномакедонско! 1% от населението в РСМ са македонисти, но те са потомци на отявлени УДБаши и ръководни функционери на СЮК и контролират всички власти в РСМ!