Отидете към основна версия

774 7

Финландия избира нов президент

  • финландия-
  • избори-
  • президент

И деветимата кандидати за поста обещават твърда позиция към Русия

Финландия избира днес нов президент, който да ръководи страната в новата ѝ роля като членка на НАТО, след като скъса с десетилетията необвързаност в отговор на инвазията на Русия в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Приемането на скандинавската страна в западния отбранителен пакт миналата година провокира заплахи за "контрамерки" от нейния огромен руски съсед.

През декември Финландия затвори цялата си граница с Русия за пътнически трафик в отговор на скока в притока на мигранти, които се опитват да пресекат границата. Москва отрече финландските обвинения, че изпраща чужденци в съседната държава.

И деветимата кандидати за президентския пост обещават твърда позиция към Русия.

Президентът на Финландия има роля във външната политика и политиката по сигурността, която осъществява в тясно сътрудничество с правителството.

Държавният глава представлява страната на срещите на НАТО, като същевременно е и главнокомандващ на финландските отбранителни сили.

Александър Стуб от дясноцентристката Национална коалиция се очертава като фаворит, като последните проучвания му дават 22-27 процента подкрепа на първи тур. Той изпреварва с малко члена на либералната Зелена партия Пека Хаависто, който получава 20-23 на сто.

Юси Хала-ахо от националистическата партия „Финландците“ не изостава много от Хаависто и има на 15-18 процента подкрепа.

Гуверньорът на Националната банка на Финландия Оли Рен и социалдемократката еврокомисар Юта Урпилайнен са сред другите шест кандидати от целия политически спектър.

Ако днес никой не събере повече от 50% от подадените гласове, ще се проведе балотаж.

Частични резултати се очакват малко след затварянето на избирателните секции в 18 ч. по Гриуич, а имената на първите двама, които отиват на балотаж, трябва да станат ясни до два часа и половина по-късно освен ако резултатите не са много близки.

Новият президент ще замени 75-годишния досегашен държавен глава Саули Нинистьо, който трябва да се оттегли след два шестгодишни мандата.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: