Отидете към основна версия

1 642 10

Разкрита е мрежа за трафик на хора в Австрия

  • трафик на хора-
  • австрия-
  • имиграционна полиция-
  • щирия-
  • нелегални мигранти

Задържани са 17 души, като 10 от тях ще се изправят пред съд в Грац в сряда

Снимка: БГНЕС

Разкрита е мрежа за трафик на хора от имиграционната полиция в австрийската провинция Щирия. Били са организирани около 26 курса за транспортиране на нелегални мигранти, съобщи австрийската новинарска агенция АПА и БТА.

Предполага се, че членовете на престъпната група са нелегално превели през границите на Австрия и съседна Германия над 500 души, от което са извлекли печалба от поне 900 милиона евро, се казва в изявление на полицията.

Задържани са 17 души, като 10 от тях ще се изправят пред съд в Грац в сряда.

През август миналата година бяха осъществени няколко операции срещу трафиканти на хора в южната и източната част на провинция Щирия.

Полицията е преследвала мигранти по южната магистрала А2, като е изминала около 60 километра.

Разследването, което продължи след тогавашните арести, в крайна сметка доведе до разкриването на международна мрежа за трафик на хора. "Престъпната група се състои от най-малко 17 заподозрени, като те са преследвали максимални печалби. Само за периода от юни до октомври миналата година трафикантите са организирали общо 26 курса с цел трафик на хора от Унгария към Австрия, като някои от тях са стигнали и до Германия", поясни полицията.

Заподозрени в Бургенланд

Около 500 души са били "незаконно транспортирани през границата с микробуси при най-неблагоприятни условия", които в някои случаи са били и "създаващи опасност за живота". В началото на октомври разследването стигна до повратна точка, след като имиграционната полиция в Илц проведе специална операция в окръг Оберварт в южната част на провинция Бургенланд, при която бяха арестувани още петима заподозрени. "Те са членове на средно и високо ниво. По време на операцията бяха конфискувани и два скъпи автомобила за ескорт", заяви представител на полицията.

Освен патрулите на местната полиция, криминалната полиция на федерално ниво и екипите за наблюдение, в акцията по залавянето им се включиха и специални сили от оперативната група "Кобра", както и два полицейски хеликоптера.

Според разследващите престъпната група е действала професионално. Пред превозните средства с мигрантите са се движили ескортиращи автомобили, които са проучвали ситуацията по граничните пунктове и маршрутите...Те са комуникирали чрез мобилното приложение "УотсАп".

Повечето от задържаните са от арабски произход, като според разследващите сред тях има и лица, които са на по-високо ниво в йерархията на престъпната групировка.

За десетимата обвиняеми, чийто процес започва в сряда в Грац, се предполага, че са били по-надолу в престъпната йерархия. Повечето от тях са шофьори, като сред тях има германски гражданин. Останалите членове, за които се смята, че са били по-нагоре в йерархията, ще бъдат съдени във Виена.

Освен това прокурорските служби в Грац и Виена ще проведат допълнителни разследвания.

Успешно разследване

След успеха на разследващите вътрешният министър Герхард Карнер от Австрийската народна партия подчерта ролята на работната група "Западни Балкани", както и значението на международното сътрудничество, благодарение на което се е стигнало и до арести зад граница. Борбата срещу мафията на трафикантите се води на много равнища.

От една страна тя включва контрол по националните и чуждестранните гранични пунктове и райони. Около 170 австрийски полицаи са разположени в Унгария и различни в държави от Западните Балкани. От друга страна се правят и трансгранични структурни анализи с цел противодействие на мрежите за трафик на хора. Австрия заема водеща роля в това отношение чрез базираното във Виена координационно бюро.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: