Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 22:11 1 618 10

Разкрита е мрежа за трафик на хора в Австрия

  • трафик на хора-
  • австрия-
  • имиграционна полиция-
  • щирия-
  • нелегални мигранти

Задържани са 17 души, като 10 от тях ще се изправят пред съд в Грац в сряда

Разкрита е мрежа за трафик на хора в Австрия  - 1
Снимка: БГНЕС

Разкрита е мрежа за трафик на хора от имиграционната полиция в австрийската провинция Щирия. Били са организирани около 26 курса за транспортиране на нелегални мигранти, съобщи австрийската новинарска агенция АПА и БТА.

Предполага се, че членовете на престъпната група са нелегално превели през границите на Австрия и съседна Германия над 500 души, от което са извлекли печалба от поне 900 милиона евро, се казва в изявление на полицията.

Задържани са 17 души, като 10 от тях ще се изправят пред съд в Грац в сряда.

През август миналата година бяха осъществени няколко операции срещу трафиканти на хора в южната и източната част на провинция Щирия.

Полицията е преследвала мигранти по южната магистрала А2, като е изминала около 60 километра.

Разследването, което продължи след тогавашните арести, в крайна сметка доведе до разкриването на международна мрежа за трафик на хора. "Престъпната група се състои от най-малко 17 заподозрени, като те са преследвали максимални печалби. Само за периода от юни до октомври миналата година трафикантите са организирали общо 26 курса с цел трафик на хора от Унгария към Австрия, като някои от тях са стигнали и до Германия", поясни полицията.

Заподозрени в Бургенланд

Около 500 души са били "незаконно транспортирани през границата с микробуси при най-неблагоприятни условия", които в някои случаи са били и "създаващи опасност за живота". В началото на октомври разследването стигна до повратна точка, след като имиграционната полиция в Илц проведе специална операция в окръг Оберварт в южната част на провинция Бургенланд, при която бяха арестувани още петима заподозрени. "Те са членове на средно и високо ниво. По време на операцията бяха конфискувани и два скъпи автомобила за ескорт", заяви представител на полицията.

Освен патрулите на местната полиция, криминалната полиция на федерално ниво и екипите за наблюдение, в акцията по залавянето им се включиха и специални сили от оперативната група "Кобра", както и два полицейски хеликоптера.

Според разследващите престъпната група е действала професионално. Пред превозните средства с мигрантите са се движили ескортиращи автомобили, които са проучвали ситуацията по граничните пунктове и маршрутите...Те са комуникирали чрез мобилното приложение "УотсАп".

Повечето от задържаните са от арабски произход, като според разследващите сред тях има и лица, които са на по-високо ниво в йерархията на престъпната групировка.

За десетимата обвиняеми, чийто процес започва в сряда в Грац, се предполага, че са били по-надолу в престъпната йерархия. Повечето от тях са шофьори, като сред тях има германски гражданин. Останалите членове, за които се смята, че са били по-нагоре в йерархията, ще бъдат съдени във Виена.

Освен това прокурорските служби в Грац и Виена ще проведат допълнителни разследвания.

Успешно разследване

След успеха на разследващите вътрешният министър Герхард Карнер от Австрийската народна партия подчерта ролята на работната група "Западни Балкани", както и значението на международното сътрудничество, благодарение на което се е стигнало и до арести зад граница. Борбата срещу мафията на трафикантите се води на много равнища.

От една страна тя включва контрол по националните и чуждестранните гранични пунктове и райони. Около 170 австрийски полицаи са разположени в Унгария и различни в държави от Западните Балкани. От друга страна се правят и трансгранични структурни анализи с цел противодействие на мрежите за трафик на хора. Австрия заема водеща роля в това отношение чрез базираното във Виена координационно бюро.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 хммм

    8 3 Отговор
    Ами българите отиващи да работят в Австрия, ГЕрмания, Италия не са ли откарвани там от трафиканти на хора??
  • 3 Шопо

    9 3 Отговор
    Веднага да ги изгонят от Шенген австрийците.
    Ама ха
    Вкарват бежанци в ЕС
  • 4 Ццц

    15 0 Отговор
    Боже мой много богати тея емигранти 900милоона еваааа🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 5 Бендида

    13 0 Отговор
    ,,500 души, от което са извлекли печалба от поне 900 милиона евро"???
    Да не са ги трафикирали до Австралия, а не до Австрия?

    Коментиран от #6

  • 6 Тук там

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бендида":

    Да верно с луксозните лайнери. Околосветско.
  • 7 4567

    6 0 Отговор
    Обвиняват България ,че не си пази добре границата , а тези емигранти как преминават австрийската граница ...и без да показват документи , от 10 метра си личи , че са араби или от Африка.
  • 8 Охи

    3 0 Отговор
    900 млн. делено на 500....1.8 млн. на човек...ми то и аз да стана трафикант..

    Коментиран от #9

  • 9 Диамантената ръка

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Охи":

    Журналист стани, да има още един на който да се смеем за глупостите които пише...
  • 10 Хммм

    1 0 Отговор
    500 човека 900 милиона, те какво за донорство на органи ли са ги прекарвали
Новини по държави: