Отидете към основна версия

1 204 14

Турция: Очакваме положително решение на Конгреса на САЩ относно продажбата на изтребители F-16

  • турция-
  • изтребители-
  • продажба-
  • сащ-
  • ф-16-
  • конгрес

Държавният департамент миналия месец даде зелена светлина за продажбата на изтребители F-16 на Турция

Снимка: БГНЕС

Турските власти изразяват очаквания за позитивно решение от страна на Конгреса на САЩ по въпроса за продажбата на изтребители F-16 на Анкара. Това съобщи държавната телевизия ТРТ-Хабер, цитирайки източник от министерството на отбраната на страната, предаде БТА.

Не очакваме никакви негативни развития по въпроса за доставките на F-16 от САЩ, каза представител на военното министерство.

Турският външен министър Хакан Фидан заяви наскоро, че очаква решение по въпроса от Конгреса на САЩ до 10 февруари.

Държавният департамент миналия месец даде зелена светлина за продажбата на изтребители F-16 на Турция, след като по-рано през седмицата Анкара ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО.

На 25 януари турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ, с който потвърди ратификацията от парламента на протокола за присъединяване на Швеция към НАТО. Той неколкократно е свързвал въпроса за одобрението на шведската кандидатура с решението на Конгреса на САЩ да продаде на Анкара самолети F-16.

През октомври 2021 г. Анкара поиска да се сдобие с 40 изтребителя F-16 и 80 комплекта за модернизация на стойност около 6 млрд. долара. Доставките на американско въоръжение за Турция обаче станаха обект на спорове в САЩ, след като Анкара купи руските зенитно-ракетни системи С-400, заради което бе отстранена от програмата за изтребителите от пето поколение F-35.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: