Отидете към основна версия

1 730 13

Атина се превърна в арена на сблъсъци: 8 души са ранени по време на студентски протест

  • атина-
  • безредици-
  • студенти-
  • протест-
  • ранени-
  • сблъсъци-
  • гърция

Много улици в столицата бяха затворени поради хилядите студенти, пристигнали от цялата страна, за да изразят своето несъгласие

Снимка: БГНЕС

Центърът на Атина тази сутрин се превърна в арена на сблъсъци, след като избухнаха безредици между протестиращи студенти срещу разрешаването на частните университети в Гърция. Телевизия "Скай" съобщи, че поне 8 души са били ранени при безредиците, предаде News.bg.

Инцидентите се разразиха на улица "Панепистимиу", където студентите се събираха за участие в общонационалния протест. Според информациите сблъсъците започнали във връзка с разногласия относно коя от участващите организации да предвожда шествието.

Много улици в столицата бяха затворени поради хилядите студенти, пристигнали от цялата страна, за да изразят своето несъгласие. В протеста взеха участие 150 дружества, студенти, преподаватели и служители на висши учебни заведения.

Протестиращите изразяват опасения, че законопроектът на правителството за разрешаване на частните университети ще доведе до комерсиализация на висшето образование, ще увеличи социалното неравенство и ще намали финансирането на държавните университети.

Въпреки това премиерът Кириакос Мицотакис защити инициативата на правителството, като я определи като "голяма и историческа стъпка", която ще привлече обратно в страната част от гръцките студенти, обучаващи се в чужбина, и ще насърчи обучението на чуждестранни студенти в Гърция. Очаква се частните университети да привлекат гръцки учени, преподаващи в чужбина.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: