Отидете към основна версия

2 857 17

За първи път в историята на държавата: Moody's реши да понижи кредитния рейтинг на Израел с едно ниво

  • кредитен рейтинг-
  • израел

Причината за това бяха очакваните икономически последици от войната с палестинската групировка Хамас

Международната рейтингова агенция Moody's реши да понижи кредитния рейтинг на Израел с едно ниво, от А1 на А2. Причината за това бяха очакваните икономически последици от войната с палестинската групировка Хамас, призната за терористична в САЩ и ЕС.

Намаляването на кредитния рейтинг на Израел се случи за първи път в цялата история на държавата.

В допълнение, Moody's издаде негативна перспектива за рейтинг, прогнозирайки ново възможно понижение в бъдеще. В обяснение агенцията посочи, че на фона на войната в ивицата Газа и съобщенията за възможно отваряне на фронт с Ливан в Северен Израел, икономическата ситуация в страната може да се влоши.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, коментирайки решението на Moody's, каза, че понижението не се дължи на състоянието на икономиката, а на факта, че страната е във война.

Вчера стана известно, че израелските военни са получили заповед от Нетаняху да разработят план за евакуация на цивилни от град Рафа в южната част на ивицата Газа, близо до границата с Египет, за последващо прочистване на региона от Хамас джихадисти.

Според различни оценки в момента в района на Рафах в южната част на Ивицата Газа има между един и 1,4 милиона палестинци. Това са както жители на региона, така и тези, които се евакуираха от северната част на сектора след началото на израелската операция за борба с Хамас.

Белият дом призова правителството на Нетаняху да се въздържа от отлагане на военната кампания в Рафах и да се погрижи за безопасността на палестинските цивилни. Президентът на САЩ Джо Байдън определи отговора на ИД в Газа като "прекомерен".

На свой ред източници на Ройтерс съобщават , че Египет, който преди това отказа да приеме палестински бежанци, в очакване на възможна израелска операция, е изпратил около 40 танка и бронетранспортьора в североизточния Синай, на границата с Ивицата Газа.

Израелските власти многократно са заявявали, че ще водят война, докато Хамас не бъде напълно унищожен и всички израелски заложници, заловени от джихадистите по време на атаката срещу Южен Израел на 7 октомври, бъдат върнати от Газа.

Източници на Axios съобщават , че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс ще пътува до Кайро следващата седмица, за да подготви нови преговори между Израел и Хамас за освобождаване на заложници и прекратяване на огъня.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.

Свързани новини