Отидете към основна версия

3 065 33

Каталин Новак, президент на Унгария, обяви, че подава оставка

  • унгария-
  • оставка

Причината е помилването от нея на бившия заместник-директор на дом за деца, участвал в прикриването на педофилия

Унгарският президент Каталин Новак обяви, че подава оставка, защото е “направила грешка” през април 2023 г., като помилва мъж, замесен в дело за педофилия, съобщи "Свободна Европа".

През последните дни в Унгария избухна скандал, след като се оказа, че президентът на страната Каталин Новак преди посещението на папа Францис в Будапеща през април 2023 г. е удовлетворила молба за помилване на бившия заместник-директор на дом за деца, участвал в прикриването на престъпления, извършени от директора.

Опозиционните партии призоваха Новак да подаде оставка. Унгарският премиер Виктор Орбан внесе на 8 февруари конституционна поправка, която ще предотврати помилването на осъдени за престъпления срещу непълнолетни.

Унгария е парламентарна република, президентът по същество има само представителни функции. Както отбелязват коментаторите обаче, скандалът може да удари управляващата партия на премиера Виктор Орбан, тъй като Новак, преди да бъде избрана за президент, беше един от лидерите на Фидес и активно се застъпваше, наред с други неща, в защита на т.нар. традиционни ценности .

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: