Отидете към основна версия

1 035 47

44 палестинци бяха убити при израелски удари в Рафах

  • израел-
  • рафах-
  • убити-
  • палестинци

Израелската армия откри тунел на "Хамас" под централата на Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци на ООН

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 44 палестинци, сред които над десет деца, бяха убити днес в Рафах - броени часове след като израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че е поискал от армията да изготви план за евакуацията на стотици хиляди хора от намиращия се в южната част на ивицата Газа град, преди предстоящото сухопътно настъпление срещу него, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Нетаняху не разкри подробности, нито времеви срокове, но новината предизвика масова паника. Над половината от 2,3-милионното население на Газа се е струпало в Рафах, а много от тези хора бяха прогонени от домовете си след предишни израелски заповеди за евакуация, които засегнаха две трети от територията на анклава. Не е ясно къде биха могли да отидат те, ако напуснат и Рафах, отбелязва АП.

Израел твърди, че Рафах, който граничи с Египет, е последната останала крепост на палестинската групировка "Хамас" на територията на ивицата Газа.

Египетският министър на външните работи Самех Шукри предупреди, че всяка израелска сухопътна офанзива в Рафах ще има "катастрофални последици", и заяви, че Израел има за цел в крайна сметка да принуди палестинците да напуснат земята си.

Шукри също така заяви, че Египет работи за преодоляване на различията между враждуващите страни, за да се постигне постоянно прекратяване на огъня и да се освободят останалите заложници, взети в плен на 7 октомври, в замяна на палестински затворници, които да бъдат освободени от затворите в Израел. "Преговорите са сложни", каза той.

Новината за предстоящото настъпление дойде след седмица на изострено публично напрежение между Нетаняху и правителството на президента на САЩ Джо Байдън. Американски официални лица заявиха, че офанзива срещу Рафах без план за мирното население ще причини катастрофа.

Израел бомбардира града почти ежедневно, дори и след като през последните седмици каза на цивилните да потърсят убежище там от боевете в намиращия се недалеч на север Хан Юнис.

Палестинското ислямистко движение "Хамас" междувременно предупреди, че израелска офанзива срещу Рафах може да доведе до "десетки хиляди убити и ранени", предаде Франс прес.

"Ние предупреждаваме за катастрофа и масово убийство, което може да доведе до десетки хиляди мъченици и ранени", пише в изявлението. От "Хамас" подчертават, че за тези възможни последици ще носят отговорност "американската администрация, международната общност и израелските окупатори".

Германия и Саудитска Арабия призоваха поотделно Израел да не предприема офанзива срещу град Рафах, защото тя ще доведе до "предизвестена хуманитарна катастрофа", както предупреди германската министърка на външните работи Аналена Бербок.

По последни данни на министерството на здравеопазването в ивицата Газа, контролирано от "Хамас", броят на палестинците, убити при израелски атаки от началото на войната на 7 октомври, е надхвърлил 28 хиляди, предаде Франс прес.

Тази информация не е потвърдена по независим път.

Броят на убитите се е увеличил през последните 24 часа със 117 до 28 064. По-голямата част от тях са жени, младежи и деца.

В Газа са били ранени над 67 хиляди души.

Междувременно израелската армия и агенцията за вътрешна сигурност Шин Бет заявиха днес, че са открили тунел на ислямисткото движение "Хамас" под централата на Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци на ООН (УНРВА) в град Газа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

УНРВА, която Израел обвинява, че е "напълно инфилтрирана от "Хамас", от своя страна посочи, че не е използвала централата си от 12 октомври, пет дни след безпрецедентната атака на ислямистката групировка срещу еврейската държава, която предизвика войната в Газа, като призова за независимо разследване.

Според израелската армия и Шин Бет военните операции в град Газа през последните седмици са довели до откриването на "вход на тунел" в близост до училище, управлявано от хуманитарната агенция на ООН.

През последните 10 години "Хамас" е прокопала множество тунели в ивицата Газа, където според Израел се крият нейни бойци. През октомври проучване на Института за съвременна война към американската военна академия "Уест Пойнт" идентифицира 1300 тунела в анклава, обхващащи повече от 500 км подземни коридори.

"Входът водеше към подземен терористичен тунел, който е важен актив за военното разузнаване на "Хамас" и минаваше под сградата, която служи за основна централа на УНРВА в ивицата Газа", се казва в изявление на израелската армия и Шин Бет.

"Електрическата инфраструктура" на тунела - дълъг 700 метра и разположен на 18 метра под земята - "е била свързана" с централата на агенцията, "което показва, че съоръженията на УНРВА са снабдявали тунела с електричество", се посочва в изявлението.

Документите и запасите от оръжия в самия комплекс на ООН "потвърждават, че офисите са били използвани и от терористите на "Хамас", допълват израелската армия и Шин Бет.

УНРВА отговори, че служителите ѝ са били принудени да напуснат централата по указание на израелските сили, тъй като бомбардировките в региона са се засилили.

"Не сме използвали сградата, откакто сме я напуснали, и не знаем за никаква дейност, която може да се е извършвала там", добави агенцията на ООН. Сградата е била инспектирана за последен път през септември миналата година, се казва в изявление на УНРВА.

Обвиненията на Израел "заслужават независимо разследване, което в момента не е възможно предвид факта, че Газа се намира в активна военна зона", подчертават от агенцията на ООН.

Наскоро Израел обвини УНРВА, че 12 от нейните 13 000 служители в ивицата Газа са участвали в нападенията на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври. Миналата седмица еврейската държава също така обеща, че ще докаже "връзките на УНРВА с тероризма".

В момента се провежда вътрешно разследване на ООН за служителите, споменати от Израел, от които УНРВА се е разграничила, а генералният секретар на ООН Антониу Гутериш назначи независима комисия, която да оцени, доколко "неутрална" е агенцията.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини