Отидете към основна версия

5 477 37

Министърът на ВВС на САЩ: Китай създава армия, която да ни победи, ако се намесим в Тихия океан

  • франк кендъл-
  • сащ-
  • китай-
  • армия

Военновъздушните и космическите сили на САЩ ще претърпят голяма реорганизация на фона на нарастващата заплаха от въоръжена конфронтация с най-многолюдната държава

Снимка: Фейсбук

Военновъздушните и космическите сили на САЩ ще претърпят голяма реорганизация на фона на нарастващата заплаха от въоръжена конфронтация с Китай. Това беше съобщено на годишния симпозиум на неправителствената асоциация на американските военновъздушни и космически сили в Колорадо, предаде ТАСС.

Министърът на военновъздушните сили Франк Кендъл обяви предстоящи промени в 24 области на военновъздушните и космическите сили. Според него реорганизацията е необходима за решаване на съществуващите проблеми и „запазване на конкурентоспособността“ на въоръжените сили на САЩ. Планът за реорганизация включва консолидация на някои командвания на военновъздушните сили, интегриране на бойни и бомбардировъчни формирования в отделни единици, укрепване на структурите, отговорни за планирането и бюджетните процеси, както и други трансформации.

„Тези промени трябва да бъдат направени сега. Времето ни изтича, за да оптимизираме силите си, за да отговорим на стратегическите предизвикателства по време на съревнование с големите сили“, каза Кендъл.

„Китай създава армия, специално предназначена да възпира и победи Съединените щати, ако се намесим в Западния Тихи океан“, каза министърът, наричайки това „най-неотложното предизвикателство“.

Според него „рискът от конфликт с Китай е налице и с времето той само ще нараства“. „Нашата работа е да сме готови за това сега“, каза той. Според Кендъл, евентуално прекратяване на американската подкрепа за Украйна „би позволило на Китай да заключи, че Съединените щати нямат достатъчно воля да поддържат международното равновесие“. В същото време той отбеляза, че конфликтът не може да се нарече неизбежен и ограничаването „засега работи“, но „съперничеството може да прерасне в конфликт във всеки един момент“.

Министърът на военновъздушните сили обяви намерението на Пентагона да се реорганизира през септември. Цивилният, заемащ този пост, не е член на президентския кабинет и се отчита пред шефа на Пентагона. Той наблюдава развитието на двата поверени му клона на въоръжените сили на САЩ - ВВС и Космическите сили.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.

Свързани новини