Отидете към основна версия

1 129 9

Първо официално посещение в Брюксел на премиера на Северна Македония

  • северна македония-
  • посещение-
  • брюксел-
  • мирча джоана-
  • талат джафери

По време на срещата с Мирча Джоана Джафери е подчертал ангажимента на Северна Македония за евроатлантическата стабилност и сигурност, включително чрез активното си участие в мисиите на НАТО в Косово, Ирак, Босна и Херцеговина и в многонационалните групи на НАТО в Латвия, Румъния и България

Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония, Талат Джафери, и заместник-генералният секретар на НАТО, Мирча Джоана, обсъдиха в Брюксел сигурността и стабилността на Западните Балкани, както и глобалната сигурност в контекста на събитията в Украйна и Близкия изток, съобщиха от правителствената пресслужба в Скопие, предаде БТА.

Талат Джафери, който в края на януари бе избран за премиер на техническото правителство на Северна Македония, е на първо работно посещение в Брюксел.

По време на срещата с Мирча Джоана Джафери е подчертал ангажимента на Северна Македония за евроатлантическата стабилност и сигурност, включително чрез активното си участие в мисиите на НАТО в Косово, Ирак, Босна и Херцеговина и в многонационалните групи на НАТО в Латвия, Румъния и България. От тази година Северна Македония заделя 2 процента от БВП за отбрана, като 30 процента от тях са за модернизация на армията, е подчертал Джафери.

Предвид годината, в която над 2 милиарда граждани по света, включително тези на Северна Македония, ще участват в избори, са били обсъдени и предизвикателствата в изборния период, с акцент върху справянето с хибридни заплахи и дезинформация, както и киберзащитата, уточняват в съобщението.

В делегацията на Северна Македония са включени и първият вицепремиер на Република Северна Македония по европейските въпроси Боян Маричич и министърът на външните работи на страната Буяр Османи.

В рамките на посещението си в Брюксел Джафери ще се срещне и с председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а в Европейския парламент ще има среща с "евродепутати от проевропейски политически партии".

С европейските лидери Талат Джафери ще обсъди приоритетите на правителството на Северна Македония за продължаване на процеса на европейска интеграция с акцент върху реформите и Плана за растеж на Западните Балкани, подготовката за предстоящите в страната президентски и парламентарни избори, както и теми от регионално и глобално значение, уточняват в съобщението от правителствената пресслужба.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: