Отидете към основна версия

16 Февруари, 2024 14:03, обновена 16 Февруари, 2024 14:03 10 227 486

Алексей Навални е починал, съобщи руската затворническа служба

  • алексей навални-
  • починал

В изявлението на Федералната затворническа служба се казва, че Навални се е почувствал зле след разходка в петък и е загубил съзнание

Снимка: БГНЕС

Алексей Навални, най-яростният противник на руския президент Владимир Путин, който се бореше срещу корупцията в държавната администрация и организираше масови антикремълски протести, почина днес на 47 години в затвора, съобщи руската агенция за затворите, предаде Асошиейтед прес.

В изявление на Федералната служба на затворите се казва, че Навални се е почувствал зле след разходка в петък и е загубил съзнание. Пристигнала е линейка, за да се опита да го спаси, но той е починал.

Нямаше незабавно потвърждение за смъртта му от неговия екип. Говорителката на Навални Кира Ярмиш заяви в X, платформата, известна преди като Туитър, че екипът на политика засега няма потвърждение за смъртта му и че адвокатът му пътува към града, в който е задържан.

Навални, който излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в екстремизъм, беше преместен през декември от предишния си затвор във Владимирска област в Централна Русия в наказателна колония със "специален режим" - най-високото ниво на сигурност на затворите в Русия - над Арктическия кръг.

Неговите съюзници осъдиха преместването в колонията в град Харп, в Ямало-Ненецкия регион на около 1900 км североизточно от Москва, като пореден опит да бъде принуден Навални да мълчи.

Отдалеченият регион е известен с дългите си и сурови зими. Харп се намира на около 100 км от Воркута, чиито въглищни мини са били част от съветската система от затворнически лагери ГУЛАГ.

Навални е зад решетките от януари 2021 г., когато се върна в Москва след възстановяване в Германия от отравяне с нервнопаралитично вещество, за което обвини Кремъл. Преди да бъде арестуван, той водеше кампания срещу официалната корупция, организираше големи антикремълски протести и се кандидатираше за публични длъжности.

Оттогава е получил три присъди за лишаване от свобода, които отхвърля като политически мотивирани.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 82 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания