Отидете към основна версия

1 905 47

Губернаторката на Ню Йорк се извини след намека си, че Израел има право да унищожи Газа

  • кати хоукъл-
  • губернатор-
  • сащ-
  • газа-
  • ню йорк

Кати Хоукъл направи гафа по време на еврейско благотворително събитие

Губернаторката на щата Ню Йорк Кати Хоукъл се извини вчера за изказването си по време на еврейско благотворително събитие в Ню Йорк, което се разпространи в социалните медии и на което намекна, че Израел има основание да унищожи Газа след атаката на "Хамас" на 7 октомври, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ако някога Канада нападне Бъфало, съжалявам, приятели, на следващия ден няма да има Канада", каза Хоукъл в част от речта си в четвъртък на събитието. "Това е естествена реакция. Имате право да се защитите и да се уверите, че това никога повече няма да се случи. И това е право на Израел", добави тя.

Вчера тя заяви, че съжалява, че е използвала "неподходяща аналогия" и се извини за "лошия подбор на думи".

"Макар че ясно съм подкрепяла правото на Израел на самозащита, също така многократно съм казвала и продължавам да вярвам, че трябва да се избягват жертвите сред палестинското цивилно население и че повече хуманитарна помощ трябва да отиде при хората в Газа", добави губернаторката.

Израел започна офанзивата си в управляваната от "Хамас" ивица Газа след нападението на палестинската ислямистка групировка срещу Израел на 7 октомври, при което според израелските данни са загинали 1200 души. Последвалите военни действия и удари на Израел изравниха със земята голяма част от гъсто населения анклав и разселиха почти цялото му население.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 18 гласа.

Свързани новини