Отидете към основна версия

2 276 19

Германия удължава контрола по границите с Чехия, Швейцария и Полша

  • германия-
  • контрол-
  • граници-
  • чехия-
  • швейцария-
  • полша-
  • шенген

Това е необходимо, за да спрем безскрупулния бизнес на трафикантите и да ограничим незаконната миграция, посочиха властите

Снимка: БГНЕС

Германия ще удължи временния контрол по границите си с Полша, Чехия и Швейцария до най-рано средата на юни.

Това съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Министерството на вътрешните работи на Германия информира Европейската комисия за решението, което бе до голяма степен очаквано. Министърката на вътрешните работи Нанси Фезер каза миналата седмица по време на посещение в Прага, че удължаването на граничния контрол е доста вероятен ход.

В изявление, публикувано днес, Фезер аргументира решението с продължаващата незаконна миграция и усилията за спиране на трафика на хора.

"Това е необходимо, за да спрем безскрупулния бизнес на трафикантите и да ограничим незаконната миграция", заяви Фезер.

И четирите държави са част от Шенгенското пространство за свободно пътуване, което значи, че обикновено няма граничен контрол, а само много ограничени произволни проверки на място.

През последните години обаче Германия многократно се е позовавала на временни правомощия за затягане на граничния контрол, за да контролира потока от мигранти и хора, търсещи убежище. Подобен граничен контрол бе въведен през 2015 г. на границата между Австрия и Германия и остана в сила.

От 16 октомври германската полиция е отчела почти 23 000 нелегални влизания в страната в рамките на граничния контрол с четирите държави, съобщи министерството. Броят на влизанията за един месец намаляха от около 21 000 през септември до 6700 през януари. Освен това, 564-ма каналджии са арестувани за този период, сочат данни на министерството.

Някои от тези страни въведоха граничен контрол и с други съседни държави, като например Австрия на границата си с Унгария и Чехия на границата си със Словакия.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: