Отидете към основна версия

1 024 27

Мюнхенската конференция завършва с дискусии за войната в Газа

  • мюнхен-
  • конференция-
  • сигурност

Палестинският премиер Мохамад Щайе ще участва в панелна дискусия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В последния ден от 60-ата Мюнхенска конференция по сигурността днес войната в ивицата Газа заема централно място, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Сутринта палестинският премиер Мохамад Щайе ще участва в панелна дискусия за бъдещето на израелско-палестинските отношения заедно с бившия външен министър на Израел Ципи Ливни и външния министър на Йордания Айман ал Сафади.

Войната в ивицата Газа между Израел и палестинската ислямистка организация “Хамас”, която продължава от месеци, засега беше незначително е засегната по време на конференцията.

Индивидуални оратори, включително германският канцлер Олаф Шолц и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, включиха темата в изказванията си и отново се обявиха в полза на решение с две държави. Това предвижда независима палестинска държава, която да съществува мирно редом с Израел.

Освен това конференцията планира днес отново да се съсредоточи върху европейския капацитет по отношение на войната в Украйна. Сред лекторите са президентът на Грузия Саломе Зурабишвили, украинският вицепремиер Олга Стефанишина и литовският външен министър Габриелиюс Ландсбергис.

На друго събитие върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел, латвийската министър-председателка Евика Силиня и германската депутатка Мари-Агнес Щрак-Цимерман – председател на комисията по отбрана в Бундестага, планират да обсъдят геополитическия дневен ред на Европейския съюз.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: