Отидете към основна версия

1 317 18

Йордания: Израел не иска да признае правото на съществуване на палестинците

  • израел-
  • палестина-
  • мюнхен-
  • конференция

Израелското правителство е "пренебрегнало всички възможни политически решения на конфликта в Близкия изток

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Израелската окупация е основната причина за кризата в палестинските територии. Това мнение изрази вицепремиерът и външен министър на Йордания Айман ал Сафади, говорейки на Мюнхенската конференция по сигурността.

„Израел не иска да признае правото на съществуване на палестинците. Правителството на Бенямин Нетаняху не иска да прекрати войната в ивицата Газа и да сключи споразумение за размяна на затворници“, каза той.

Според ал Сафади „няма оправдание за военните действия на израелската армия срещу над 2 милиона жители на палестинския анклав“. „Това, което се случва сега в ивицата Газа – принудителното разселване на палестинци, унищожаването на болници и инфраструктура, ​​е неприемливо и представлява военно престъпление и нарушение на международното право“, каза той, припомняйки, че преди събитията от 7 октомври, 2023, „Газа беше обсаден затвор“.

Според йорданския вицепремиер израелското правителство е "пренебрегнало всички възможни политически решения на конфликта в Близкия изток". „Трябва да поставим нещата в правилния им контекст: ако искаме мир, начинът да го постигнем е решение с две държави, защото Израел не може да гарантира своята сигурност, без да гарантира правата на палестинците“, подчерта той.

„Няма да можем да се насладим на мир в Близкия изток, докато палестинският народ не получи свобода и достойнство, докато не осъзнае законното си право да създаде своя собствена държава“, каза ал Сафади.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: