Отидете към основна версия

1 251 11

Очаква се среща между шведския премиер и унгарския министър-председател

  • швеция-
  • нато-
  • унгария-
  • среща-
  • виктор орбан-
  • улф кристершон

Унгарският премиер Орбан каза миналата седмица, че парламентът може да ратифицира кандидатурата на Швеция по време на пролетната си сесия по-късно този месец

Министър-председателят на Швеция Улф Кристерсон, министър-председателят на Италия Джорджия Мелони и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан присъстват на срещата на върха на ЕС в Брюксел, Белгия, 23 март 2023 г./Снимка: БГНЕС

Шведският премиер Улф Кристершон заяви днес, че планира среща с унгарския си колега Виктор Орбан и изрази увереност, че Швеция ще се присъедини към НАТО.

Това идва след сигнала от Унгария през този месец, че може да ратифицира кандидатурата за присъединяване на Швеция, съобщиха Ройтерс и БТА.

"Тази седмица разговаряхме няколко пъти", каза Кристершон на пресконференция по време на посещение във Варшава. "Очаквам скоро да се срещнем и Швеция да стане държава членка на НАТО", добави той.

Унгарският премиер Орбан каза миналата седмица, че парламентът може да ратифицира кандидатурата на Швеция по време на пролетната си сесия по-късно този месец.

Унгария е единствената страна, която все още не е ратифицирала членството на Швеция в НАТО, където участват общо 31 държави.

Полският премиер Доналд Туск каза, че е "неприемливо" Унгария да блокира кандидатурата на Швеция и призова за бързото ѝ ратифициране.

"Би било грешка страна от НАТО да блокира влизането на друга страна в НАТО", заяви Туск. "Полша и аз лично ще сме готови да дадем пълна подкрепа по този въпрос", добави той.

Швеция кандидатства за членство в НАТО преди почти две години, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: