Отидете към основна версия

3 296 39

Четирима колумбийски наемници загинаха при руски удар срещу ВСУ

  • колумбия-
  • наемници-
  • украйна

Според властите в Богота участието на колумбийци в конфликта е лично решение

Четирима наемници от Колумбия, сражаващи се на страната на Киев са загинали в резултат на удар по позиции на украинските въоръжени сили в района на село Курахово в Донбас, предаде колумбийският вестник Vanguardia.

„Така загинаха четирима колумбийци“, каза пред изданието братът на един от убитите бойци.

Според него Уилмър Мартинес Васкес се е присъединил към международния легион, сформиран от украинските власти през април 2023 г. Братът на загиналия отбеляза, че командването на поделението дори не се е свързало с роднините.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви по-рано, че се надява ръководството в Богота да осъзнава опасността от последствията от участието на колумбийски наемници в конфликта в Украйна. На свой ред Министерството на външните работи на южноамериканската страна съобщи, че не насърчава и не улеснява този вид дейност, а това е лично решение.

През юли 2023 г. руското министерство на отбраната информира, че от 24 февруари 2022 г. общо 11 675 наемници от 84 държави са пристигнали официално в Украйна, за да участват във военните действия на страната на Киев. Най-многобройни са групите от Полша (над 2,6 хиляди души), САЩ и Канада (над 900) и Грузия (над 800 души).

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: