Отидете към основна версия

51 776 117

The Times след изтеклия запис: Русия може да "хване" транспортирането на ракети SCALP и Storm Shadow в Украйна

  • русия-
  • ракети-
  • украйна

Според стенограмата на записания разговор между германските военни Франция изпраща ракети SCALP на кросоувъри Audi Q7, докато британците използват бронирани превозни средства Ridgeback за транспортиране на Storm Shadow

Снимка: YouTube

Руското разузнаване може да проследи транспортирането на западните ракети SCALP и Storm Shadow в Украйна благодарение на информация, станала известна след публикуването на разговора между германски военни, пише британският вестник The Times.

Според стенограмата Франция изпраща ракети SCALP на кросоувъри Audi Q7, докато британците използват бронирани превозни средства Ridgeback за транспортиране на Storm Shadow.

„Тази информация ще помогне на руското разузнаване да проследи и локализира такива превозни средства в Европа и Украйна“, предупреждава публикацията.

Според авторите на статията Великобритания и други членове на НАТО трябва да бъдат силно разтревожени от пробива в информационната сигурност, довел до разкриването на толкова чувствителни данни.

Storm Shadow/SCALP е крилата ракета с въздушно изстрелване. Тя е съвместна разработка на френската Matra и английската British Aerospace. Сега те се произвеждат от европейската компания MBDA. Цената на една е около два милиона лири стерлинги. Пробегът на експортните версии според американското издание The Drive е 250 километра, но има модификации с пробег до 560 километра.

В записания разговор, проведен на 19 февруари, участваха ръководителят на отдела за операции и учения на командването на военновъздушните сили на Бундесвера Франк Грефе, инспекторът на BBC Инго Герхарц и служители на центъра за въздушни операции на космическото командване на Бундесвера Фенске и Фростед.

Събеседниците предложиха операцията да се раздели на етапи и да се обърнат към Обединеното кралство за помощ при планирането. Един от офицерите заяви, че ракетите Taurus могат да бъдат използвани за атаката, ако бъде използван френският изтребител Rafale. По време на разговора германските военни се опитаха да намерят начин да атакуват моста, без Германия да стане страна в конфликта. Един от вариантите е да се обучават украинци

Германският министър на отбраната Борис Писториус призна на специална пресконференция в неделя, че някои фрагменти от разгласения разговор не са предназначени за широката публика. Ръководителят на военното ведомство добави, че на записа офицери обсъждат „различни сценарии“ на събитията, а не планове. По думите му разговорът им не означава зелена светлина за прехвърлянето на ракети Taurus в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 94 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: