Отидете към основна версия

944 13

Черна гора иска да влезе в ЕС до края на мандата на сегашния кабинет

  • филип иванович-
  • черна гора-
  • европейски съюз

Позицията изрази външният министър

Снимка: MVP

Черна гора е на път да се възползва от възможността и до края на мандата на това правителство да приключи процеса по присъединяване към Европейския съюз, каза в интервю за гръцкото издание „Хелас Джърнал“ (Hellas Journal) черногорският външен министър Филип Иванович при посещение в Гърция, предаде БТА.

„В момента е много важна готовността за надграждане на приятелските отношения между нашите държави. Еднакво значима е и гръцката подкрепа за основната външнополитическа цел на Черна гора, а именно да станем първата следваща членка на ЕС. Моите събеседници тук ме увериха, че Гърция ще предложи пълна подкрепа – както политическа, така и експертна, за тази цел“, отбеляза Иванович, цитиран от черногорската национална телевизия РТЦГ.

Първото официално посещение на новия външен министър на Черна гора се осъществи на 11 и 12 март.

Иванович отбеляза, че съществуват много области, в които Гърция и Черна гора биха могли да си сътрудничат още по-усилено.

„Един добър пример за това е образованието на нашите кадети във военните академии в Гърция. Това сътрудничество е много плодотворно и много млади войници от Черна гора завършват образованието си в Гърция. Разговаряхме по време на посещението за възможностите за повишаване на броя на стипендиите, които Гърция предлага на черногорските студенти за степени бакалавър и магистър в университетите из Гърция“, посочи той.

Той допълни, че се надява скоро Черна гора и Гърция да подпишат двустранни споразумения в сферата на културата, образованието и науката.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини