Отидете към основна версия

2 390 28

Никол Пашинян: Армения ще влезе във война, ако не върне спорните територии на Азербайджан

  • армения-
  • азербайджан-
  • никол пашинян-
  • спорни територии-
  • война

През последните седмици той многократно даваше индикации, че е готов да върне на Азербайджан селата, които са важни за Ереван заради контрола на основния му път на север до границата с Грузия

Снимка: БГНЕС

Арменският премиер, Никол Пашинян, заяви, че страната може да влезе във война с Азербайджан, ако не се направи компромис за връщането на някои стратегически азербайджански територии, които Ереван контролира от началото на 90-те години, предава Ройтерс и News.bg.

Изявлението му беше направено по време на среща с жители на граничните райони край Тавуш в Северна Армения, което е близо до изоставени азербайджански села, които Ереван контролира от началото на 30-годишния конфликт между двете страни в началото на 1990 г.

"Сега можем да си тръгнем оттук, да отидем и да кажем на Азербайджан, че не - няма да правим нищо. Това означава, че в края на седмицата ще започне война", изтъкна Пашинян.

През последните седмици той многократно даваше индикации, че е готов да върне на Азербайджан селата, които са важни за Ереван заради контрола на основния му път на север до границата с Грузия.

Азербайджан заяви, че връщането на неговите земи е необходимо предварително условие за мирно споразумение за прекратяване на дългогодишния конфликт за региона Нагорни Карабах, който Баку си върна през септември.

Двете страни заявиха, че искат да подпишат официален мирен договор, но преговорите забуксуваха заради въпроси, като демаркацията на 1000-километровата граница на страните, която е затворена и силно милитаризирана.

Както Армения, така и Азербайджан продължават да окупират земи, които са международно признати като част от територията на другата страна.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.

Свързани новини