Last news in Fakti

19 Март, 2024 09:58 2 339 28

Никол Пашинян: Армения ще влезе във война, ако не върне спорните територии на Азербайджан

  • армения-
  • азербайджан-
  • никол пашинян-
  • спорни територии-
  • война

През последните седмици той многократно даваше индикации, че е готов да върне на Азербайджан селата, които са важни за Ереван заради контрола на основния му път на север до границата с Грузия

Никол Пашинян: Армения ще влезе във война, ако не върне спорните територии на Азербайджан  - 1
Снимка: БГНЕС

Арменският премиер, Никол Пашинян, заяви, че страната може да влезе във война с Азербайджан, ако не се направи компромис за връщането на някои стратегически азербайджански територии, които Ереван контролира от началото на 90-те години, предава Ройтерс и News.bg.

Изявлението му беше направено по време на среща с жители на граничните райони край Тавуш в Северна Армения, което е близо до изоставени азербайджански села, които Ереван контролира от началото на 30-годишния конфликт между двете страни в началото на 1990 г.

"Сега можем да си тръгнем оттук, да отидем и да кажем на Азербайджан, че не - няма да правим нищо. Това означава, че в края на седмицата ще започне война", изтъкна Пашинян.

През последните седмици той многократно даваше индикации, че е готов да върне на Азербайджан селата, които са важни за Ереван заради контрола на основния му път на север до границата с Грузия.

Азербайджан заяви, че връщането на неговите земи е необходимо предварително условие за мирно споразумение за прекратяване на дългогодишния конфликт за региона Нагорни Карабах, който Баку си върна през септември.

Двете страни заявиха, че искат да подпишат официален мирен договор, но преговорите забуксуваха заради въпроси, като демаркацията на 1000-километровата граница на страните, която е затворена и силно милитаризирана.

Както Армения, така и Азербайджан продължават да окупират земи, които са международно признати като част от територията на другата страна.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сократ

    72 8 Отговор
    Това е най-тъпия арменец.

    Коментиран от #15

  • 2 Бабикян

    61 9 Отговор
    Предател!
  • 3 Денков

    8 41 Отговор
    България ще влезе във война ако не върне Кърджали.

    Коментиран от #8

  • 4 сами да си го

    47 4 Отговор
    разчекнат на площада
  • 5 Някой

    50 3 Отговор
    А, плачете на рамото на новия си "приятел" - той да ви оправя.
    Само дето оправянето ще ви остави един много неприятен вкус...
  • 6 С Огорчение

    50 5 Отговор
    Арменската политика на атлантиста Пашинян е окончателно фалирала

    Коментиран от #7

  • 7 Всъщност,

    43 9 Отговор

    До коментар #6 от "С Огорчение":

    Този не разбира, че веднаж видяли се по-силни, исканията на азерите никога няма да престанат.

    Коментиран от #10

  • 8 Путин ще дойде за

    20 17 Отговор

    До коментар #3 от "Денков":

    Константинопол и ще ни предаде нашият Одрин

    Коментиран от #23, #26

  • 9 Само питам

    43 6 Отговор
    Арменците не са ли го обесили още тоя ?
  • 10 По Нататък

    28 3 Отговор

    До коментар #7 от "Всъщност,":

    Следващото искане на азерите ще бъде, Армения да осигури буферен неутрален коридор за връзка на Азербайджан с азерите от вътрешността на Армения
  • 11 джо деменцията

    26 5 Отговор
    Така е когато всеки прави това което си иска, докатo Путин фъфли и хленчи тоя и Президентът на Молдавия която има Румънско гражданство не Молдавско е назначена от Запада. По всяка вероятност както Америка така и Западът по специално Франция им обещала военна помощ , и те са готови да воюват. Искат тези страни да ги превърнат в нова Украйна . Докато Путин не пренесе войната в Европа или Америка те няма да се спрат пред нищо --както лудият не го е страх , защото е луд -- така и тези докато не получат по мордата си това което заслужават няма да спрат.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Франция

    29 2 Отговор
    няма да ги спаси. И нас ни управляват едни такива с двойни гражданства. Готви арменците за пушечно месо срещу Иран, Китай, Русия. После ще бяга по острови и бункери. Но арменците са лют народ може да не успее да стигне пистата, за да се закачи на колесника. Колко жалък беше на една Конференция в дебат с Алиев, не знаеше името на арменски градове и историята на Армения, а Алиев го поправяше.
  • 14 Пашинянчо

    31 2 Отговор
    искаше хем да се прави на евроатлантик, хем да разчита на руската армия, когато азерите тръгнат и разпердушинят подобието им на държава. Няма как да стане тая работа, сега ще си берат горчивите плодове и ще подвиват опашка, друго не им остана.
  • 15 Хахахаха

    33 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сократ":

    Уникален глупак, същия като нашите предатели!

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Механик

    26 0 Отговор
    И с кого ще се бие Армения? С азерите ли???
    Моля ви, не ме разсмивайте! Зад азерите са Турция. А кой е зад Армения?
    Хахахаха!
    п.п.
    Не, че азерите и сами няма да се справят с евреите арменски.
  • 18 ха ха ха

    17 1 Отговор
    Да извика НАТО да го брани...
  • 19 Именно

    18 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хахахаха":

    Сам си подписва тези територии в ползата на Азербайджан,а Русия му виновна,че не излезе да воюва.Кви войни,кви 5 лева?
    Тоз идиот предаде се мирно.
  • 20 Пашинян

    13 1 Отговор
    вече разчита на Франция и англосаксонските инструктори, отправи ултиматум за махане на руските бази. В зависимост от въоръжаването на "приятелчетата му" ще предизвика нов конфликт, не само срещу Алиев, но и Ердоган ще бъде принуден да се намеси. Евтиното гориво от азерите може да да спре, независимо от западните инвеститори при задълбочаване на конфликта, като по този начин ще "усмиряват" непослушният Ердоган. Иран успява да пази дистанция, не се знае дали ще успее. Дано оцелеем след 2025, че Джо май върви към обявяване на някакво положение, ако по "случайност" Тръмп остане в надпреварата.
  • 21 Циник

    13 1 Отговор
    Поредният евроатлантически петоколонник изпратен да унищожи държавата си. Къде ли другаде съм го виждал...?
  • 22 тъпия арменец

    18 1 Отговор
    загуби територии за които няма никакъв шанс да си ги върне.Ако беше близък с Русия това нямаше да се случи и отделно Азербейджан е много по богата и силна държава.

    Коментиран от #25

  • 23 Сатъра

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Путин ще дойде за":

    Ти на Путинчо ри разчиташ ела ве българино сам да си го вземеш ей къде е Едирне
  • 24 Някой

    6 2 Отговор
    Международната общественост трябва да прилага еднакви правила за Крим, Донецк, Косово, Карабах, ивицата Газа, Западният бряг на Йордан ...

    Закона на по-силната армия трябва да стане отживелица днес.
  • 25 Някой

    2 5 Отговор

    До коментар #22 от "тъпия арменец":

    Тъпия арменец беше приятел на Путин, когото загуби териториите. Но и хитрия азербайджанец също беше приятел на Путин, но едновременно с това и на Ердоган. С двама истински приятели се печели война, а не с фалшив московски приятел.

    Кое по-важно приятелството между руснаци и арменци, или приятелството между Путин и Илхан Алиев. Путин е президент от 1999 г., Илхан Алиев е президент от 2003 г.
  • 26 Някой

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Путин ще дойде за":

    Ами, ако Путин вземе да даде Одрин на Вучич или Кириакос. Или ти напише в паспорта, че си македонец/северно македонец/, както е правил Старин. Пак ще продължанаш да го обичаш, защото не те интересува Одрин, а те интересуват рублите, които ти дава путинчовците Лукоил, Газпром, Росатом ...
  • 27 ОСМАН

    8 0 Отговор
    ДА СИ ГИ ВЪРНЕ ХОЖЕЛАНИЕ,ЩОТО армения НЯМА ДА ИЗДЪРЖИ СЛЕДВАЩАТА 24 ОПЕПАЦИЯ НА ТУРЦИТЕ.....ПОСЛЕ ЩЕ ГОВОРЯТ ЧЕ ИМАЛО ГЕНОЦИД...САМО ОТ СОПАТА РАЗБИРАТ ТЕЗ ТАРАМБУКИ.....
  • 28 Сами да се оправят

    4 0 Отговор
    мизерници и да не бягат да живеят в Русия, аман от релокантите