Отидете към основна версия

950 6

Президентът на Германия призова народа да се обедини срещу многото кризи

  • франк-валтер щайнмайер-
  • германия-
  • президент

Трябва да поемем съдбата си, заяви Франк-Валтер Щайнмайер

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер призова германците да обединят сили, за да се справят с многото кризи, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Трябва да поемем съдбата си", пише Щайнмайер в книгата си "Wir" ("Ние"), която представи в официалната си резиденция - двореца "Белвю" в Берлин.

"Знаем какво може да бъде Германия: страна, която е устояла на натиска и е намерила своя път", пише той.

Щайнмайер се застъпва за повече сътрудничество между правителството и опозицията по основни въпроси, за държавната реформа, и за нов, внимателен, а не арогантен патриотизъм - "патриотизъм с тихи тонове".

Дългото есе на президента се публикува по случай двойната политическа годишнина на Германия тази година. Преди 75 години в Западна Германия влиза в сила Основният закон (конституцията), а преди 35 години гражданите на Източна Германия събарят Берлинската стена. Според президента и двете събития трябва да се разглеждат като общогермански.

Щайнмайер заяви при представянето на книгата, че през 1989 г. народът на Източна Германия е копнеел "да получи същите права, на които са се радвали западногерманците".

"Фактът, че тази мечта се е сбъднала, че свободите на Основния закон се прилагат за всички германци от 1990 г. насам, е наистина повод за празнуване", допълва държавният глава.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: