Last news in Fakti

18 Април, 2024 04:27 888 5

Президентът на Германия призова народа да се обедини срещу многото кризи

  • франк-валтер щайнмайер-
  • германия-
  • президент

Трябва да поемем съдбата си, заяви Франк-Валтер Щайнмайер

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер призова германците да обединят сили, за да се справят с многото кризи, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Трябва да поемем съдбата си", пише Щайнмайер в книгата си "Wir" ("Ние"), която представи в официалната си резиденция - двореца "Белвю" в Берлин.

"Знаем какво може да бъде Германия: страна, която е устояла на натиска и е намерила своя път", пише той.

Щайнмайер се застъпва за повече сътрудничество между правителството и опозицията по основни въпроси, за държавната реформа, и за нов, внимателен, а не арогантен патриотизъм - "патриотизъм с тихи тонове".

Дългото есе на президента се публикува по случай двойната политическа годишнина на Германия тази година. Преди 75 години в Западна Германия влиза в сила Основният закон (конституцията), а преди 35 години гражданите на Източна Германия събарят Берлинската стена. Според президента и двете събития трябва да се разглеждат като общогермански.

Щайнмайер заяви при представянето на книгата, че през 1989 г. народът на Източна Германия е копнеел "да получи същите права, на които са се радвали западногерманците".

"Фактът, че тази мечта се е сбъднала, че свободите на Основния закон се прилагат за всички германци от 1990 г. насам, е наистина повод за празнуване", допълва държавният глава.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЩАЙНМАЕР!! ЗЕЛЕНИТЕ СКАКАЛЦИ

    11 0 Отговор
    ОпоскахаГермания! Счупиха Държавата! Недоразумения,Марионетки и Меркантили е Управляват!!
  • 2 Шляхтиц

    9 0 Отговор
    Каквото човек сам си направи, даволът и при най-добро желание, не може да му го направи. Човек сам носи своя кръст. Получава се, че същите правила важат и за народите. Сплотете се, стегнете се за кризите, които сами си пожелахте. И друг път много внимавайте какво пожелавате на другите, за да не го получите ВИЕ.....
  • 3 Фен

    10 0 Отговор
    Съдба е, ако ви удари метеорит! Нищо от това, което ви се случва, не е съдба! Каквото сами не си причинихте, оставихте САЩ да ви го причинят. Всичко друго е, но не и съдба!
  • 4 Ццц

    6 0 Отговор
    Защо трябва да се обединяват срещу многото кризи, като може дамо срещу една? Просто трябва да изгонят американците, окупационните им войски, които вече 80 години вардят да не стане Хитлер от гроба. В Германия масово са настръхнали срещу Шолц и слугинската му политика. На прав път са.
  • 5 Абе

    0 0 Отговор
    Много интересно, как си го представя това? Щото единствения начин да се обедини един народ е въстание.
Новини по държави: