Отидете към основна версия

3 314 66

Нетаняху поздрави освирканата израелска участничка в "Евровизия"

  • бенямин нетаняху-
  • евровизия-
  • израел

20-годишната Еден Голан беше посрещната с известна враждебност в шведския град Малмьо, където се проведе финалът на конкурса

Снимка: БНТ

Израелският премиер Бенямин Нетаняху поздрави тазгодишната представителка на страната на песенния конкурс "Евровизия", предаде ДПА, цитирана от БТА.

20-годишната Еден Голан беше посрещната с известна враждебност в шведския град Малмьо, където вчера се проведе финалът на конкурса. Протестите срещу израелското участие заради войната в Газа засенчиха обичайната весела атмосфера на тазгодишното събитие.

По време на изпълнението на нейната песен "Ураган", която отразява мъката от убийствата на цивилни в Израел, извършени на 7 октомври миналата година от палестинската екстремистка организация "Хамас", Голан беше освиркана. В края на краищата израелската певица завърши на пето място.

Нетаняху е говорил по телефона с Голан и ѝ е заявил:

„Какъв успех, каква чест, това е нещо страхотно – браво! Те я освиркваха, а ние крещяхме „Дузина!“

Премиерът заяви, че е казал на младата певица, че най-важното е, че тя почти е получила най-високия резултат от гласуването на телевизионните зрители. "Това е важното, а не журито. Въпреки хейтърите, Голан завладя Европа", заяви той.

"Чувствах се горда и за мен беше чест да представлявам страната ни в такъв момент", каза самата певица след изпълнението си на конкурса. Тя посвети участието си и песента си на заложниците, взети в плен от "Хамас".

Междувременно германският правителствен комисар по антисемитизма Феликс Клайн осъди протестите срещу участието на Израел на финала на песенния конкурс, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Често срещана антисемитска черта е да се търси колективна отговорност от израелците за действията на тяхното правителство или армия, които те самите често осъждат", казва той пред "Функе медиенгрупе". "Прогресивната израелска културна сцена вече страда значително от това и е изправена пред нарастваща международна изолация", добави Клайн.

Последната Евровизия беше една от най-противоречивите в последно време, тъй като се проведе повече от седем месеца след началото на войната между Израел и ислямистката групировка Хамас в ивицата Газа. Около мястото на провеждане на конкурса в шведския град Малмьо се проведоха демонстрации, насочени срещу решението на организаторите да позволят на Израел да се състезава и да забранят палестинските знамена на събитието.

Снощи полицията изведе от мястото на протестите климатичната активистка Грета Тунберг, както и други демонстранти.

Войната, която опустоши Газа и отне живота на десетки хиляди палестинци, избухна, когато на 7 октомври водени от "Хамас" бойци убиха около 1200 души в южната част на Израел, припомня ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 23 гласа.

Свързани новини