Отидете към основна версия

3 679 40

Кметът на Тбилиси: Външни сили извършват преврат в Грузия

  • тбилиси-
  • грузия-
  • кмет-
  • преврат-
  • каха каладзе

Каха Каладзе коментира появата на външните министри на Литва, Естония и Исландия на митинг на булевард Руставели в столицата

Външни сили се опитват да извършат преврат в Грузия, заяви генералният секретар на управляващата партия "Грузинска мечта", кметът на Тбилиси Каха Каладзе, предаде РИА Новости.

„Има опити отвън за преврат, за революция в страната. Пример за това е, че на митинга директно дойдоха чужденци...Това не е приятелство, това е враждебност и опит за поляризация в страната. Как си представяте нашия министър на външните работи в Ереван и какво ще бъде отношението към нас?

По-рано в сряда външните министри на Литва, Естония и Исландия дойдоха на булевард Руставели в Тбилиси за митинг срещу закона за чуждестранните агенти, обърнаха се към демонстрантите и ги подкрепиха.

На 14 май парламентът на Грузия прие на трето и окончателно четене законопроекта за чуждестранните агенти.

През април управляващата партия Грузинска мечта отново внесе в парламента законопроекта за чуждестранните агенти. В законопроекта „За прозрачността на чуждестранното влияние” вместо термина „агент на чуждестранно влияние” се използва терминът „организация, защитаваща интересите на чужда сила”, а останалата част от съдържанието на законопроекта остава същата.

Законопроектът предвижда регистрация на юридически лица с нестопанска цел и медии, чиито приходи над 20% са от чужбина. Според проекта всеки, смятан за "организация, защитаваща интересите на чужди сили", трябва да бъде регистриран в държавен регистър. По време на регистрацията ще е необходимо да се отразят получените доходи, както и да се попълни декларация. Отказът от регистрация или попълване на декларация ще се наказва с глоба от 25 хиляди лари (около 9,5 хиляди долара).

Противниците на проекта го наричат ​​аналог на съответния руски закон. Грузинските власти твърдят, че законът напълно отговаря на всички основни правни принципи и служи единствено за целта на ежегодното разкриване на финансите на неправителствените организации и свързаните с тях медии.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 53 гласа.

Свързани новини