Отидете към основна версия

1 072 24

До 15 септември САЩ ще изтеглят своите войски от Нигер

  • нигер-
  • сащ-
  • войски-
  • изтеглят

Споразумението между Нигер и САЩ, постигнато след петдневна среща, гарантира защитата на американските войски до изтеглянето им

Снимка: БГНЕС

Нигер и САЩ постигнаха споразумение за изтеглянето на американските войски от африканската страна. Процесът вече е започнал и ще приключи до 15 септември, се съобщава в съвместно изявление, предават от Ройтерс и News.bg.

Споразумението между Министерството на отбраната на Нигер и Министерството на отбраната на САЩ, постигнато след петдневна среща, гарантира защитата на американските войски до изтеглянето им и установява процедури за улесняване на влизането и излизането на американски персонал по време на процеса на изтегляне.

"Министерството на отбраната на Нигер и Министерството на отбраната на САЩ припомнят общите жертви на нигерските и американските сили в борбата срещу тероризма и приветстват взаимните усилия, положени за изграждането на въоръжените сили на Нигер", се казва още в съвместно изявление.

"Изтеглянето на американските сили от Нигер по никакъв начин не засяга отношенията между Съединените щати и Нигер в областта на развитието. Освен това Нигер и Съединените щати се ангажират с продължаващ дипломатически диалог за определяне на бъдещето на техните двустранни отношения", заявиха от двете министерства на отбраната.

Около 100 американски войници вече са били изведени от страната, по данни на високопоставен военен служител на САЩ.

САЩ ще премахнат секретно оборудване, което имат в Нигер, но ще оставят след себе си някои по-големи части като климатични инсталации, генератори и хангари. Нигерските сили ще могат да използват това оборудване, ако то отговаря на законовите стандарти.

Според източник на Reuters не изглежда нигерската хунта да иска да прехвърли операциите за борба с тероризма на руските войски или на руската частната военна компания Вагнер.

Припомняме, през март управляващата хунта в Нигер прекрати военното споразумение със САЩ и поиска изтеглянето на близо 1000 американски военни от страната. Решението на Нигер беше взето след среща в Ниамей. Тогава висши американски служители са изразили загриженост относно въпроси като очакваното пристигане на руски сили и съобщенията, че Иран търси суровини в страната, включително уран.

Миналата година преди преврата във властта Нигер беше ключов партньор в борбата на Вашингтон срещу бунтовниците в района на Сахел, Западна Африка.

В началото на май руски военен персонал влезе във въздушна база в Нигер, която е и домакин на американски войски.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.

Свързани новини