20 Май, 2024 12:42 1 068 24

До 15 септември САЩ ще изтеглят своите войски от Нигер

  • нигер-
  • сащ-
  • войски-
  • изтеглят

Споразумението между Нигер и САЩ, постигнато след петдневна среща, гарантира защитата на американските войски до изтеглянето им

До 15 септември САЩ ще изтеглят своите войски от Нигер - 1
Снимка: БГНЕС

Нигер и САЩ постигнаха споразумение за изтеглянето на американските войски от африканската страна. Процесът вече е започнал и ще приключи до 15 септември, се съобщава в съвместно изявление, предават от Ройтерс и News.bg.

Споразумението между Министерството на отбраната на Нигер и Министерството на отбраната на САЩ, постигнато след петдневна среща, гарантира защитата на американските войски до изтеглянето им и установява процедури за улесняване на влизането и излизането на американски персонал по време на процеса на изтегляне.

"Министерството на отбраната на Нигер и Министерството на отбраната на САЩ припомнят общите жертви на нигерските и американските сили в борбата срещу тероризма и приветстват взаимните усилия, положени за изграждането на въоръжените сили на Нигер", се казва още в съвместно изявление.

"Изтеглянето на американските сили от Нигер по никакъв начин не засяга отношенията между Съединените щати и Нигер в областта на развитието. Освен това Нигер и Съединените щати се ангажират с продължаващ дипломатически диалог за определяне на бъдещето на техните двустранни отношения", заявиха от двете министерства на отбраната.

Около 100 американски войници вече са били изведени от страната, по данни на високопоставен военен служител на САЩ.

САЩ ще премахнат секретно оборудване, което имат в Нигер, но ще оставят след себе си някои по-големи части като климатични инсталации, генератори и хангари. Нигерските сили ще могат да използват това оборудване, ако то отговаря на законовите стандарти.

Според източник на Reuters не изглежда нигерската хунта да иска да прехвърли операциите за борба с тероризма на руските войски или на руската частната военна компания Вагнер.

Припомняме, през март управляващата хунта в Нигер прекрати военното споразумение със САЩ и поиска изтеглянето на близо 1000 американски военни от страната. Решението на Нигер беше взето след среща в Ниамей. Тогава висши американски служители са изразили загриженост относно въпроси като очакваното пристигане на руски сили и съобщенията, че Иран търси суровини в страната, включително уран.

Миналата година преди преврата във властта Нигер беше ключов партньор в борбата на Вашингтон срещу бунтовниците в района на Сахел, Западна Африка.

В началото на май руски военен персонал влезе във въздушна база в Нигер, която е и домакин на американски войски.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    44 4 Отговор
    Ще висят абизяни от колесника на Херкулеса.
  • 2 ТаУмВзе

    36 2 Отговор
    Краваарчето у Бегаскус, защото там има Руски Войски от вече поне 6 месеца де. ХАХХАХАХАХА Добре е!
  • 3 ФЕЙК

    5 37 Отговор
    Споко ! Ще излязат САЩ, но ще влезе НАТО ! "Демокрацията" трябва да възтържествува !

    Коментиран от #6

  • 4 Къде е Африка и къде ние ?!

    55 1 Отговор
    Из Африка масово наритват колониалистите - сащ, франция, англия, а ние тук още дремем ...
  • 5 западняците ги гонят от всякъде

    39 1 Отговор
    Не им искат демокрацията .
    И Сенегал гони френските войници от страната, отказва се от франка .

    Коментиран от #11

  • 6 евро-нещо си

    31 1 Отговор

    До коментар #3 от "ФЕЙК":

    Опорките днес много нефелни, бе! Поради което козяк, галя, незачет! Дайте на туй нящо евро-нещо си други, по-така, че бактън вече от идиотизмите му! Анадънму?🌈
  • 7 Бай Иван

    35 2 Отговор
    Сега разбирате ли защо така яростно мразят Русия! Благодарение на нея и нейната помощ в момента усилено се разпада неоколониалната система! Преди благодарение на СССР се разпадна колониалната система, но бившите колониални държави намериха начин да наложат отново по по-завоалиран начин властта си над голяма част от бившите колонии. Разбира се много от бившите колониални държави успяха с цената невъоръжена борба и с помощта на СССР да постигнат пълна независимост! Преди време попаднах на един пост на един финландец, който си беше направил труда да опише повечето народи, които са получили независимостта си благодарение на Русия и СССР! Между тях бяха посочени и всички балкански държави!

    Коментиран от #15

  • 8 Даа!

    28 1 Отговор
    Хем са Хунта,хем двустранни отношения!? Изритаха ги ,като улични п о м яри.Сега африканските народи в централна Африка,сами ще си ползват подземните богатства,сами ще диктуват цените за транзита на газ,през техните територии,сами ще продават уравновите си руди по борсови цени.Затова макарона е бесен на руснака.Изритаха го безцеремонно ,от безплатните рудници за уранова руда.Не позволиха на предишната- истинска хунта,да ползва за дребни центове цялата територия за транзит на газ.Ако погледнем географски на Африка,ще видим кой са съседи на Нигер.Най бедните държави в света.А имат ресурси,да издухат и самите емиратства ,като доходи и жизнен стандарт.
  • 9 българина

    27 3 Отговор
    Русия освободи европа от фашизма, след 20 г ще е записано в историята и Африка от неоколониализма .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 българина

    25 2 Отговор

    До коментар #5 от "западняците ги гонят от всякъде":

    тоя франк се печата от френската н банка. Франция я чака още бедност и спад на ж стандарт
  • 12 Абе

    20 0 Отговор
    Няква хунта ги гони? Каква хунта след демократични избори в които демократичния кандидата, демократично се провали..
  • 13 Талибан

    13 1 Отговор
    Айде ал палто и гит.Самальоти ще има ли достатъчно?
  • 14 Тъй ами,

    22 0 Отговор
    вместо французинът да ме кара да копая уран, ще отида във Франция на социал.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Софиянец

    20 2 Отговор
    Всички мразят световния окупатор фащ!
  • 17 Българин

    2 11 Отговор
    Снимката ме развесели: нигерското "peaple" гони американското (южно или северно?!?) "militry". Съвсем светло бъдеще очаква нигерците. Вервайте ми. Най-малко след 800 дни.

    Коментиран от #19

  • 18 Бай Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Един":

    Е ти с какво се опри бе свирчо ? Щеше да пасеш още кравите на някой баир .
  • 19 така е готин

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    И нас ни оправиха демократично за 800 дни . Направо цъфтим и вържем .
  • 20 Как стана така

    8 0 Отговор
    Единственото ми обяснение за рухващите неоколониални режими е отслабването на войските на колониалистите заради включването им в Украйна и оголването на колониите.
    Туземците явно това са чакали 50 години поне.

    Може би и чисто икономически не можеха вече да заделят такива средства предвид упадъка на собствените им икономики. Вече нямат сили и средства да държат юздите на робството. Точно като по стар учебник писан преди 100 години.

    Коментиран от #21

  • 21 Един

    0 9 Отговор

    До коментар #20 от "Как стана така":

    А моето обяснение е, че неосъвеЦкият режим полага неимоверни усилия да промият мозъците на тези, които могат (необразованите народи), че да си сложат корумпираните протежета и да започнат с краденето и лапането с терор над населението. Ама накрая такива режими винаги свършват по един и същ начин, ала Чаушеску, Садамчо, Кадафи и прочее знайни и незнайни любимци на народите си.
  • 22 Ццц

    8 0 Отговор
    Това не е правилно. Като съседна на САЩ страна, в Нигер трябва да има американски войски. Дано да има достатъчно място по колесниците на самолетите, че да не падат негри от високо като в Афганистан. Процесът на освобождаване от окупационни войски на САЩ тече с пълна сила по цял свят. Малко са като Тагарев и Паси да реват за тях.
  • 23 след Афганистан

    5 0 Отговор
    световните терористи САЩ
    пак се прибиратнатирени като
    пребити псета.
    Вън американските миризливи партенки
    от Ново Село, Гр. Игнатиево и Безмер !
    България никога не е била окупирана в мирно време.
  • 24 краварите да наемат

    5 0 Отговор
    аеробуси, щото боингите нещо падат често там
    лек им път към гробището в Арлингтън/