Отидете към основна версия

940 8

Южна Корея започна серия от военновъздушни учения в отговор на Пхенян

  • южна корея-
  • северна корея-
  • военновъздушни учения-
  • шпионски сателит

Ученията съвпадат с решаваща дипломатическа среща в Сеул

Снимка: БГНЕС

Южна Корея започна серия от ударни учения, разполагайки около 20 бойни самолета. Действието идва като пряк отговор на очакваното изстрелване на шпионски сателит от Северна Корея, както съобщава Yonhap и БТА.

Сред самолетите, използвани в тези учения, бяха усъвършенстваните изтребители F-35, демонстриращи силните отбранителни способности на Южна Корея.

Ученията съвпадат с решаваща дипломатическа среща в Сеул. Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол беше домакин на тристранна среща с две ключови фигури: китайския премиер Ли Цян и японския премиер Фумио Кишида.

Дискусиите на триото неизбежно се насочиха към неотложния проблем със Северна Корея. В единен фронт лидерите излязоха с общо изявление след срещата си. Те изразиха колективен ангажимент за денуклеаризацията на Корейския полуостров и подчертаха значението на поддържането на мира в региона. Освен това те обещаха да продължат с положителните си усилия за справяне и разрешаване на опасенията около действията на Северна Корея.

Тази комбинация от военна готовност и дипломатически диалог подчертава многостранния подход, който се възприема за гарантиране на стабилност и мир в региона на фона на нарастващо напрежение.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: