Отидете към основна версия

1 196 0

Лета хвърли оставка. Италия без правителство

  • италия-
  • енрико лета-
  • матео ренци

Политическата криза на Апенините може сериозно да разклати Еврозоната в опитите й за икономическо възстановяване от дълговата криза

Снимка: АП/БТА

Италианският премиер Енрико Лета се оттегля. В петък неговата оставка официално ще бъде депозирана пред парламента и президента Джорджио Наполитано, съобщава Ройтерс.

Енрико Лета взел решение да се оттегли след като управляващата Демократическа партия го призова да отстъпи назад, за да може да бъде съставено ново правителство, което да сложи точка на политическата несигурност в страната, разкрива Би Би Си.

Оставката на Лета ще бъде представен пред президента Джорджио Наполитано на 14 февруари. По този начин ще бъде дадена възможност на лидера на Демократическата партия Матео Ренци да състави кабинет. Италиански политолози коментират, че по този начин Ренци ще получи възможността да стане премиер и да удовлетвори политическите си амбиции.

Оттеглянето на Енрико Лета е тежък удар върху Рим да стабилизира икономиката и финансите си, страдащи от огласите на дълговата криза в Еврозоната.

Лета създаде кабинет през април 2013 г., когато изборният пат от гласуването на 24-25 февруари заплашваше да хвърли страната в спиралата на икономическата криза. Досегашният премиер успя да води прагматичен диалог с непредсказуемия Силвио Берлускони и за първи път от месеци италианската икономика, която е третата по големина в ЕС, да даде сигнали, че се съживява.

Анализатори предупредиха, че оттеглянето на Лета, минаващ за технократ и прагматик, подкрепян от деловите среди и политическия елит, може да има непредвидими последици.

Политическата криза на Апенините може сериозно да разклати Еврозоната в опитите й за икономическо възстановяване от дълговата криза, предупреждават борсови специалисти.

Матео Ренци трябва да намери съюзнии в парламента или рискува италианците да бъдат призовани отново да гласуват.

Вотът на Апенините крие доста неизвестни.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: