Отидете към основна версия

4 560 60

Франция мобилизира 43 000 служители за безопасността на 80-годишнината от десанта в Нормандия

  • франция-
  • безопасност-
  • нормандия-
  • мобилизира-
  • служители-
  • 80-годишнината от десанта в нормандия

Очаква се близо един милион души да присъстват на около тридесетте церемонии

Полицията в Париж, Франция, на 29 април 2024 г./Снимкa: БГНЕС

Изключително голям брой - 43 000 полицаи, жандармеристи, пожарникари и войници ще бъдат мобилизирани във Франция от 5 до 7 юни, за да гарантират сигурността на церемониите по случай 80-годишнината от десанта в Нормандия, на които се очаква да присъстват 25 държавни глави и правителствени ръководители, съобщи днес министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен, цитиран от Франс прес и БТА.

Очаква се близо един милион души да присъстват на около тридесетте церемонии, организирани през трите дни в Бретан и Нормандия (Северозападна Франция), включително на най-голямата церемония, която ще се проведен на 6 юни край плажа Омаха, където ще бъдат разположени 12 000 полицаи и жандармеристи, уточни на пресконференция Дарманен.

В готовност е поставен и екип от 80 сапьори, включително 16 водолази и 50 екипа с кучета, обучени да надушват експлозиви.

„Това е най-голямото възпоменателно събитие в нашата история“, обобщи Дарманен.

На този етап разузнавателните служби не са открили „никаква особена заплаха“ за тези церемонии, добави той.

Освен президента на САЩ Джо Байдън, който след това ще удължи престоя си в Париж, сред другите участници са английският крал Чарлз Трети и украинският президент Володимир Зеленски, но не и руският президент Владимир Путин.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: