Отидете към основна версия

2 162 25

Министри заплашиха Нетаняху, че ще го свалят, ако спре войната в Газа преди унищожението на "Хамас"

  • израел-
  • сащ-
  • газа-
  • хамас-
  • мир-
  • нетаняху

САЩ, Египет и Катар излязоха с общ призив за приемане на представения от Байдън план за мир в Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крайнодесни израелски министри заплашиха днес, че ще свалят министър-председателя Бенямин Нетаняху от власт, ако той сключи примирие с "Хамас", което би сложило край на войната в ивицата Газа, без да бъде унищожена радикалната палестинска групировка, нападнала на 7 октомври Израел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, който е лидер на ултранационалистичната партия "Еврейска сила", написа в социалната платформа "Екс", че ще съдейства за свалянето на коалиционното правителство.

Според него едно примирие преди пълното елиминиране на "Хамас" би било "безразсъдна" сделка, "представляваща победа за тероризма и заплаха за националната сигурност на Израел".

Съмишленикът на Бен-Гвир - министърът на финансите в коалиционното правителство Бецалел Смотрич, призова на свой ред днес настъплението в Газа да продължи до унищожението на "Хамас" и до освобождаването на всички държани от радикалните ислямисти израелски заложници.

Той също заплаши, че в противен случай няма да остане в това правителство.

В своя публикация в "Екс" лидерът на партията "Религиозен ционизъм" заяви, че и той е против изтегляне на израелските войски от ивицата Газа по силата на евентуално временно примирие, връщане на изселените палестинци в северната част на анклава и мащабно освобождаване на пленените палестински бойци, които лежат в израелски затвори.

Бен-Гвир и Смотрич не са в израелския военновременен кабинет, сформиран от Нетаняху с началото на военните действия на Израел в Газа, припомня Ройтерс.

Междувременно Египет и Катар се присъединиха към призива на САЩ към Израел и радикалната палестинска групировка "Хамас" да стигнат до споразумение при условията на представения от американския президент Джо Байдън нов план за мир в ивицата Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съвместната декларация на трите държави бе разпространена от Държавния департамент на САЩ, уточнява агенцията. В нея се подчертава, че проектът за примирие е "въплъщение на принципите", според които трябва да се сложи край на войната в Газа, както се е изразил Байдън.

Ройтерс информира още, че във връзка с военния конфликт между Израел и "Хамас", започнал на 7 октомври миналата година, американският държавен секретар Антъни Блинкън е провел серия от телефонни разговори с външните министри на ОАЕ, Катар и Египет.

По време на телефонния си разговор с Блинкън катарският министър на външните работи шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, който е и министър-председател на страната, е изразил увереност, че всички посредници се надяват страните по конфликта да стигнат до положително решение в духа на подкрепеното от Байдън предложение за прекратяване на огъня в Газа. Тази информация е от катарската държавна новинарска агенция.

Според САЩ, Египет и Катар спирането на сраженията в ивицата, съпроводено с освобождаването на държаните от "Хамас" заложници, ще доведе до "моментално облекчение за хората в Газа и за самите заложници и техните семейства".

По думите на американския президент Байдън, на които се позовават страните посредници, примирието ще доведе до едно "по-добро утре" без "Хамас" на власт в анклава. Държавният глава на САЩ обяви вчера, че новото предложение на Израел включва шестмесечно прекратяване на огъня като за начало и частично изтегляне на войските му от Газа.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.

Свързани новини