Last news in Fakti

2 Юни, 2024 00:13 2 142 25

Министри заплашиха Нетаняху, че ще го свалят, ако спре войната в Газа преди унищожението на "Хамас"

  • израел-
  • сащ-
  • газа-
  • хамас-
  • мир-
  • нетаняху

САЩ, Египет и Катар излязоха с общ призив за приемане на представения от Байдън план за мир в Газа

Министри заплашиха Нетаняху, че ще го свалят, ако спре войната в Газа преди унищожението на "Хамас" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крайнодесни израелски министри заплашиха днес, че ще свалят министър-председателя Бенямин Нетаняху от власт, ако той сключи примирие с "Хамас", което би сложило край на войната в ивицата Газа, без да бъде унищожена радикалната палестинска групировка, нападнала на 7 октомври Израел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, който е лидер на ултранационалистичната партия "Еврейска сила", написа в социалната платформа "Екс", че ще съдейства за свалянето на коалиционното правителство.

Според него едно примирие преди пълното елиминиране на "Хамас" би било "безразсъдна" сделка, "представляваща победа за тероризма и заплаха за националната сигурност на Израел".

Съмишленикът на Бен-Гвир - министърът на финансите в коалиционното правителство Бецалел Смотрич, призова на свой ред днес настъплението в Газа да продължи до унищожението на "Хамас" и до освобождаването на всички държани от радикалните ислямисти израелски заложници.

Той също заплаши, че в противен случай няма да остане в това правителство.

В своя публикация в "Екс" лидерът на партията "Религиозен ционизъм" заяви, че и той е против изтегляне на израелските войски от ивицата Газа по силата на евентуално временно примирие, връщане на изселените палестинци в северната част на анклава и мащабно освобождаване на пленените палестински бойци, които лежат в израелски затвори.

Бен-Гвир и Смотрич не са в израелския военновременен кабинет, сформиран от Нетаняху с началото на военните действия на Израел в Газа, припомня Ройтерс.

Междувременно Египет и Катар се присъединиха към призива на САЩ към Израел и радикалната палестинска групировка "Хамас" да стигнат до споразумение при условията на представения от американския президент Джо Байдън нов план за мир в ивицата Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съвместната декларация на трите държави бе разпространена от Държавния департамент на САЩ, уточнява агенцията. В нея се подчертава, че проектът за примирие е "въплъщение на принципите", според които трябва да се сложи край на войната в Газа, както се е изразил Байдън.

Ройтерс информира още, че във връзка с военния конфликт между Израел и "Хамас", започнал на 7 октомври миналата година, американският държавен секретар Антъни Блинкън е провел серия от телефонни разговори с външните министри на ОАЕ, Катар и Египет.

По време на телефонния си разговор с Блинкън катарският министър на външните работи шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, който е и министър-председател на страната, е изразил увереност, че всички посредници се надяват страните по конфликта да стигнат до положително решение в духа на подкрепеното от Байдън предложение за прекратяване на огъня в Газа. Тази информация е от катарската държавна новинарска агенция.

Според САЩ, Египет и Катар спирането на сраженията в ивицата, съпроводено с освобождаването на държаните от "Хамас" заложници, ще доведе до "моментално облекчение за хората в Газа и за самите заложници и техните семейства".

По думите на американския президент Байдън, на които се позовават страните посредници, примирието ще доведе до едно "по-добро утре" без "Хамас" на власт в анклава. Държавният глава на САЩ обяви вчера, че новото предложение на Израел включва шестмесечно прекратяване на огъня като за начало и частично изтегляне на войските му от Газа.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 До кога ще ни занимавате с тези

    20 9 Отговор
    Гнусни нацисти-ционисти?

    Коментиран от #11, #15

  • 3 сащисан кравар

    13 4 Отговор
    БайДън и "план за мир" това някаква гавра ли е това е оксиморон!?
  • 4 евреите са най големия

    11 7 Отговор
    световен проблем в света последните 3 века.
  • 5 Списъкът на Шиндлер

    16 7 Отговор
    Еврейските терористи да се натоварят на вагони и на съд в ХАГА.

    Коментиран от #20

  • 6 Министри заплашиха Нетаняху......

    12 6 Отговор
    Аре у лево моля! Всички до един са престъпници и съучастници в геноцида
  • 7 Тодор Живков 1982

    10 7 Отговор
    Пълна солидарност другари с палестинският братски народ. Израел са нацисти и терористи извършващи апартейд и геноцид. САЩ са съучастници във всички престъпления на ционисткият-нацистки режим на Израел
  • 8 И не е Нетаняху

    10 7 Отговор
    А е Хитлеряху !
  • 9 Град Козлодуй

    6 4 Отговор
    Войните са Кървав Бизнес
  • 10 хммм

    7 10 Отговор
    Ако Хамас победи или оцелее в тази война ще направят Исраел смешна държавичка!

    Коментиран от #18

  • 11 така така

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "До кога ще ни занимавате с тези":

    Ционистите в момента не управляват Израел. Нетаняху не е ционист, а хитлерист!
  • 12 Израел е нацист номер 1

    9 7 Отговор
    В света. Най гнусната и антидемократична държава.

    Коментиран от #16

  • 13 Иван

    4 5 Отговор
    Германските нацисти са заплашили Адолф Хитлер, че ще го свалят от власт, ако спре изтреблението на половин милион евреи.
  • 14 ХА ХА

    5 3 Отговор
    Този път еврейте ше ги осетите истински, беше квото беше.
    Айде арапите за гъби, то па там нема гъби, ами сега?
  • 15 ХА ХА

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "До кога ще ни занимавате с тези":

    Абе некой на сила занимава ли те, ами бегайу инфо бг, там ше чуеш квото искаш!
  • 16 ХА ХА

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "Израел е нацист номер 1":

    Братле, доста си т@п но продължавай
  • 17 Нищо няма да спира

    5 6 Отговор
    Толкова усилия да идат на вятъра, да се приключва вече с тия, да правят държава или квото там ще правят и да си стоят в гащите, до сега то ги търпяха, хрантутиха, да ги социализират, а те кво правиха...тунели, айде стига толкоз
  • 18 Те кво работят хамас, че

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "хммм":

    Да имат ресурс за победа, кой ги издържа тия или по-точно, на кого са бясното куче
  • 19 Оставете ги

    4 2 Отговор
    да се разберат по мъжки.
  • 20 Не в Хага

    5 8 Отговор

    До коментар #5 от "Списъкът на Шиндлер":

    а в Аушвиц
  • 21 Тези в Израел НЕ са у ред категорично

    7 4 Отговор
    Първо обявяват, че са предложили план за примирие, Хамас го приемат и после "ако той сключи примирие с "Хамас" такова и онакова ....... Тотално луди хора ей
  • 22 А този тотално лудият

    7 5 Отговор
    министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир да не би да не е знаел какво предлагат на Хамас с посредник САЩ? Що за шизофреници са всички там ? Сбъркани хора ей ....Тотално дефектни индивиди
  • 23 Израел е явно страната

    7 5 Отговор
    на побърканяците....
  • 24 Анджо

    1 3 Отговор
    Хамас ги е страх да връщат заложниците, защо ли, ами май ще се окаже , че бройката им е вече много малка и може да озлоби още повече Израелците. Това безумие на Хамас се оказа безмислено.
  • 25 ПЕНКО

    1 2 Отговор
    ТРЯБВА ЛИ ДА БЪДАТ ИЗБИВАНИ ДЖАНГЪЛИТЕ -ЦИОНИСТИ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА ???????????? ЩЕ ЖИВЕЯТ В СОБСТВЕН "КОНЦЛАГЕР" ТОЧНО ТЕЗИ -МИНИСТЕРИ !!!!!!!!! КАКВО СА ВИНОВНИ ГЕНИАЛНИТЕ ЕВРЕИ -СЦЕНАРИСТИ ;ПРОДУЦЕНТИ; МУЗИКАНТИ ; КОМПОЗИТОРИ ; УЧЕНИ И Т.Н. .--- ХОЛО-ХОЛ-ХОЛО КОСТ ЗА ЦИОНИСТИТЕ И ГАЗ -"ЦИКЛОН -Б" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!