Отидете към основна версия

2 003 21

Администрацията на Байдън планира да легализира стотици хиляди мигранти

  • сащ-
  • мигранти-
  • легализация

Те ще могат да получат визи за висококвалифицирани работници, разрешения за постоянно пребиваване и американско гражданство

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън планира да предостави легален статут на стотици хиляди мигранти, живеещи в страната без необходимите документи, съобщи телевизия CBS, позовавайки се на свои източници. “Програмата, разработвана от служители на Белия дом, ще предоставя разрешителни за работа и защита от депортиране на нелегални имигранти, женени за граждани на САЩ, при условие че са живели в страната поне 10 години" се казва в материала.

Те ще могат да получат визи за висококвалифицирани работници, разрешения за постоянно пребиваване и американско гражданство. В същото време законодателството на САЩ вече забранява издаването на визи без първо да напусне страната.

Тези мерки може да бъдат обявени още във вторник, 18 юни, но този план все още не е одобрен и окончателното решение не е взето.

Отбелязва се, че програмата може да предизвика остра реакция от републикански конгресмени, които критикуват имиграционната политика на Байдън и отдавна настояват тя да бъде затегната. В статията се пояснява, че по последни данни в САЩ живеят около 11 милиона нелегални имигранти.

В началото на юни Байдън подписа изпълнителна заповед, с която временно забранява предоставянето на убежище на мигранти, преминаващи нелегално южната граница на страната. Тези ограничения ще бъдат в сила, когато потокът от мигранти надхвърли капацитета на границата на САЩ с Мексико.

През февруари Fox News съобщи, че по време на администрацията на Байдън 7,2 милиона нелегални мигранти са влезли в Съединените щати, което надвишава населението на всеки от 36-те възможни щата. Авторите на статията изчисляват, че ако всички нелегални имигранти, влезли в страната при настоящия президент, се съберат, те биха могли да създадат град, който ще бъде вторият по големина в цялата страна след Ню Йорк.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.

Свързани новини