Отидете към основна версия

3 309 7

Тайпе в повишена готовност: Китайска ядрена подводница засечена в Тайванския проток

  • тайпе-
  • тайван-
  • китай-
  • ядрена подводница-
  • тайвански проток

Тайванските медии публикуваха снимки на изплувалата ядрена подводница с балистични ракети от клас Jin, които са били заснети от тайванска рибарска лодка в протока на зазоряване, на около 200 км от западния бряг на Тайван

Снимка: БГНЕС

Тайван проучва ситуацията, заяви министърът на отбраната на острова Уелингтън Ку, цитиран от "Ройтерс". Изказването му идва, след като в интернет пространството се появиха снимки на китайска ядрена подводница, изплувала в чувствителния Тайвански проток в близост до тайвански рибари, цитирано от News.bg.

Тесният пролив, който разделя Тайван от Китай, често е източник на напрежение. Тайван докладва за китайски изтребители и военни кораби, опериращи там ежедневно, а Пекин се опитва да отстоява претенциите си за суверенитет срещу демократично управлявания остров.

Тайванските медии публикуваха снимки на изплувалата ядрена подводница с балистични ракети от клас Jin, които са били заснети от тайванска рибарска лодка в протока на зазоряване, на около 200 км от западния бряг на Тайван.

Запитан за подводницата, министърът на отбраната на Тайван заяви, че са наясно за ситуацията с разузнаването, но отказа да даде подробности.

Ядрените подводници могат да останат под вода в продължение на месеци, а секретните мисии на тези с балистични ракети означава, че те рядко изплуват на повърхността.

Източник от службите за сигурност, запознат със ситуацията, посочи, че подводницата най-вероятно се е връщала към пристанището си в Циндао от Южнокитайско море. Според него тя вероятно е изплувала, защото е имала някакъв вид повреда.

Военни експерти твърдят, че стратегическите води край югозападните брегове на Тайван, където до голяма степен плиткият Тайвански проток се спуска в дълбочина, предоставят на подводниците място за засада, което го прави гореща точка за армиите на Китай, Тайван и Съединените щати.

Подводниците с балистични ракети не са предназначени да атакуват кораби, а да изстрелват балистични ракети по цели на сушата.

Тайванският флот от противоподводни самолети P-3C Orion е базиран във военновъздушната база "Пинтун" в Южен Тайван, което дава лесен достъп до южната част на пролива.

През последните години Тайван се оплака, че Китай използва т.нар. "война в сива зона", предназначена да изтощи врага, без да прибягва до открито сражение, като например чрез прелитане на балони за наблюдение над острова.

"Трябва да сме изцяло нащрек за продължаващия военен тормоз от страна на Китай и заплахите от сивата зона и винаги трябва да сме наясно с постепенните, но постоянни опити на Китай да промени статуквото", подчерта Ку.

"Трябва да сме нащрек през цялото време, но без паника нито апатия и спокойно да се справим със ситуацията в протока", добави той. "Няма да сме тези, които провокират, и призоваваме Китай да не създава проблеми".

По данни на тайванското министрество на отбраната са засечени 20 китайски военни самолета и седем плавателни съда около острова през последните 24 часа.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини