Last news in Fakti

18 Юни, 2024 11:25 3 287 7

Тайпе в повишена готовност: Китайска ядрена подводница засечена в Тайванския проток

  • тайпе-
  • тайван-
  • китай-
  • ядрена подводница-
  • тайвански проток

Тайванските медии публикуваха снимки на изплувалата ядрена подводница с балистични ракети от клас Jin, които са били заснети от тайванска рибарска лодка в протока на зазоряване, на около 200 км от западния бряг на Тайван

Тайпе в повишена готовност: Китайска ядрена подводница засечена в Тайванския проток - 1
Снимка: БГНЕС

Тайван проучва ситуацията, заяви министърът на отбраната на острова Уелингтън Ку, цитиран от "Ройтерс". Изказването му идва, след като в интернет пространството се появиха снимки на китайска ядрена подводница, изплувала в чувствителния Тайвански проток в близост до тайвански рибари, цитирано от News.bg.

Тесният пролив, който разделя Тайван от Китай, често е източник на напрежение. Тайван докладва за китайски изтребители и военни кораби, опериращи там ежедневно, а Пекин се опитва да отстоява претенциите си за суверенитет срещу демократично управлявания остров.

Тайванските медии публикуваха снимки на изплувалата ядрена подводница с балистични ракети от клас Jin, които са били заснети от тайванска рибарска лодка в протока на зазоряване, на около 200 км от западния бряг на Тайван.

Запитан за подводницата, министърът на отбраната на Тайван заяви, че са наясно за ситуацията с разузнаването, но отказа да даде подробности.

Ядрените подводници могат да останат под вода в продължение на месеци, а секретните мисии на тези с балистични ракети означава, че те рядко изплуват на повърхността.

Източник от службите за сигурност, запознат със ситуацията, посочи, че подводницата най-вероятно се е връщала към пристанището си в Циндао от Южнокитайско море. Според него тя вероятно е изплувала, защото е имала някакъв вид повреда.

Военни експерти твърдят, че стратегическите води край югозападните брегове на Тайван, където до голяма степен плиткият Тайвански проток се спуска в дълбочина, предоставят на подводниците място за засада, което го прави гореща точка за армиите на Китай, Тайван и Съединените щати.

Подводниците с балистични ракети не са предназначени да атакуват кораби, а да изстрелват балистични ракети по цели на сушата.

Тайванският флот от противоподводни самолети P-3C Orion е базиран във военновъздушната база "Пинтун" в Южен Тайван, което дава лесен достъп до южната част на пролива.

През последните години Тайван се оплака, че Китай използва т.нар. "война в сива зона", предназначена да изтощи врага, без да прибягва до открито сражение, като например чрез прелитане на балони за наблюдение над острова.

"Трябва да сме изцяло нащрек за продължаващия военен тормоз от страна на Китай и заплахите от сивата зона и винаги трябва да сме наясно с постепенните, но постоянни опити на Китай да промени статуквото", подчерта Ку.

"Трябва да сме нащрек през цялото време, но без паника нито апатия и спокойно да се справим със ситуацията в протока", добави той. "Няма да сме тези, които провокират, и призоваваме Китай да не създава проблеми".

По данни на тайванското министрество на отбраната са засечени 20 китайски военни самолета и седем плавателни съда около острова през последните 24 часа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха

    20 5 Отговор
    Война на изтощение с 🎈 балони?!?!?Помниме.Много е успешна.Само един балон над ФАЩ и Пентагона и Белия дом изкупиха резервите от памперси.
  • 2 Тези

    12 6 Отговор
    От Тайван
    НЕ стига че са от цепмици но имат и претенции за това какви кораби и самолети да минават през протока
  • 3 САЩ

    4 10 Отговор
    Шиба... Ни китайци

    Коментиран от #5

  • 4 Очевидец храбър

    13 4 Отговор
    Я, ама тия и ядрена подводница ли имат ??? Значи ПАК са ни изпреварили !!! Което ще рече, че ни трябват вече 218000% от бюджета за ВПК, за да ги ХАРУЖЕМ на нашите братя по оръжие отвъд голямата локва !!!
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 5 Отговор

    До коментар #3 от "САЩ":

    Те и jankite с изненада видяха и снимаха руската подводница , когато вече изплува в Кубински води 🤔🥸🇺🇲
  • 6 Един българин

    2 6 Отговор
    Тия тайванци не мога ги разбера една от най развитите държавици и вместо да са въоръжени с най модерни оръжия те разчитат и треперят от Китай,не казвам че ще ги победят но могат да накарат Китай да не припарва до острова им,без сериозни последици
  • 7 Роко

    2 2 Отговор
    Някой русофил що не ни осведоми колко са американските ядрени подводници тези стратегическите на нато и какви подаръци носят за диктаторите.и къде се намират в чомента.Ще ви бъда много благодарен ако червените плъхове ни осведомят