Отидете към основна версия

2 486 34

Лидерът на Хизбула заплаши Израел и Кипър: Никъде няма да бъде безопасно, ако избухне пълномащабна война

  • хизбула-
  • израел-
  • ливан-
  • кипър-
  • заплаши-
  • пълномащабна война

В продължение на повече от осем месеца, Хизбула обменя огън с Израел паралелно с войната в Газа

Снимка: Shutterstock

Лидерът на ливанската проиранска групировка "Хизбула" обяви в сряда, че никъде в Израел няма да бъде безопасно, ако избухне пълномащабна война между нея и Израел, като също заплаши Кипър и други части на Средиземноморието, предава Ройтерс, цитирано от News.bg.

В продължение на повече от осем месеца, Хизбула обменя огън с Израел паралелно с войната в Газа. Във вторник, подкрепяната от Иран групировка публикува това, което според тях са кадри от дронове, показващи чувствителни военни обекти дълбоко в израелска територия.

В телевизионно обръщение в сряда, лидерът на Хизбула Сайед Хасан Насрала заяви, че "няма да има място, безопасно от нашите ракети и дронове" в Израел в случай на по-широка война. Групата разполага с "банка от цели", които може да удари с прецизни удари, добави той.

Израел "знае, че това, което го очаква и в Средиземно море, е много голямо... В лицето на такава битка, Израел знае, че трябва да ни чака на земята, във въздуха и в морето," добави Насрала.

През 2006 г. Хизбула показа, че може да удари плавателен съд в морето, като порази израелски боен кораб в Средиземно море. Според медийни и аналитични доклади от години, Хизбула е придобила произведени в Русия противокорабни ракети "Яхонт" от Сирия, след като нейните сили бяха разположени там преди повече от десетилетие, за да помогнат на президента Башар ал-Асад да се бори в гражданската война.

Насрала също за първи път заплаши Кипър, обвинявайки го, че позволява на Израел да използва неговите летища и бази за военни учения. "Кипърското правителство трябва да бъде предупредено, че отварянето на кипърските летища и бази за израелския враг, за да атакува Ливан, означава, че кипърското правителство е станало част от войната и съпротивата (Хизбула) ще го третира като част от войната," заяви Насрала.

Няма незабавен коментар от властите в Кипър. Не е известно Кипър да е предоставял земя или бази за израелската армия, но в миналото е позволявал на Израел да използва неговото огромно въздушно пространство за провеждане на въздушни учения.

Насрала заяви, че неговата група ще се бори "без правила" и "без таван" в случай на по-широка война. Той говори на мемориално събитие за командир, убит при израелски удар миналата седмица - най-старшият фигура на Хизбула, убит досега в текущия конфликт с Израел.

Хизбула отговори с най-голямото си нападение с дронове и ракети срещу Израел. Представители на ООН изразиха загриженост относно ескалацията, а американският пратеник Амос Хохщайн пътува до Израел и Ливан, за да призове двете страни да не преминават към пълномащабен конфликт.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.

Свързани новини