Last news in Fakti

19 Юни, 2024 21:04 2 465 34

Лидерът на Хизбула заплаши Израел и Кипър: Никъде няма да бъде безопасно, ако избухне пълномащабна война

  • хизбула-
  • израел-
  • ливан-
  • кипър-
  • заплаши-
  • пълномащабна война

В продължение на повече от осем месеца, Хизбула обменя огън с Израел паралелно с войната в Газа

Лидерът на Хизбула заплаши Израел и Кипър: Никъде няма да бъде безопасно, ако избухне пълномащабна война - 1
Снимка: Shutterstock

Лидерът на ливанската проиранска групировка "Хизбула" обяви в сряда, че никъде в Израел няма да бъде безопасно, ако избухне пълномащабна война между нея и Израел, като също заплаши Кипър и други части на Средиземноморието, предава Ройтерс, цитирано от News.bg.

В продължение на повече от осем месеца, Хизбула обменя огън с Израел паралелно с войната в Газа. Във вторник, подкрепяната от Иран групировка публикува това, което според тях са кадри от дронове, показващи чувствителни военни обекти дълбоко в израелска територия.

В телевизионно обръщение в сряда, лидерът на Хизбула Сайед Хасан Насрала заяви, че "няма да има място, безопасно от нашите ракети и дронове" в Израел в случай на по-широка война. Групата разполага с "банка от цели", които може да удари с прецизни удари, добави той.

Израел "знае, че това, което го очаква и в Средиземно море, е много голямо... В лицето на такава битка, Израел знае, че трябва да ни чака на земята, във въздуха и в морето," добави Насрала.

През 2006 г. Хизбула показа, че може да удари плавателен съд в морето, като порази израелски боен кораб в Средиземно море. Според медийни и аналитични доклади от години, Хизбула е придобила произведени в Русия противокорабни ракети "Яхонт" от Сирия, след като нейните сили бяха разположени там преди повече от десетилетие, за да помогнат на президента Башар ал-Асад да се бори в гражданската война.

Насрала също за първи път заплаши Кипър, обвинявайки го, че позволява на Израел да използва неговите летища и бази за военни учения. "Кипърското правителство трябва да бъде предупредено, че отварянето на кипърските летища и бази за израелския враг, за да атакува Ливан, означава, че кипърското правителство е станало част от войната и съпротивата (Хизбула) ще го третира като част от войната," заяви Насрала.

Няма незабавен коментар от властите в Кипър. Не е известно Кипър да е предоставял земя или бази за израелската армия, но в миналото е позволявал на Израел да използва неговото огромно въздушно пространство за провеждане на въздушни учения.

Насрала заяви, че неговата група ще се бори "без правила" и "без таван" в случай на по-широка война. Той говори на мемориално събитие за командир, убит при израелски удар миналата седмица - най-старшият фигура на Хизбула, убит досега в текущия конфликт с Израел.

Хизбула отговори с най-голямото си нападение с дронове и ракети срещу Израел. Представители на ООН изразиха загриженост относно ескалацията, а американският пратеник Амос Хохщайн пътува до Израел и Ливан, за да призове двете страни да не преминават към пълномащабен конфликт.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Посрала

    21 9 Отговор
    Насрала има страхотно име.

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин

    8 27 Отговор

    До коментар #2 от "Васо":

    Тоя брадатия е всъщност избягалия от народната любов и дегизиран Зеленски...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 оня с коня

    9 22 Отговор
    По въпроса за Кипър...Иска ли Хизбула да си има проблеми И С ТУРЦИЯ?

    Коментиран от #17, #21

  • 7 С такова

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "Посрала":

    Име в България може и да е забавно ,но когато икономиката ти е такава това хич не е смешно.
  • 8 Васил

    17 22 Отговор
    И Хамас така плашеха а сега са изчезващ вид достатъчно е да се срещнат с Израелската армия и ще напълнят шалварите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хехехе

    10 14 Отговор
    Израел само мълчи и ги дебне, остави ги да се разпищолят за да види / прецени противника. Много скоро ще ви почнат и вас …..
  • 13 Типични

    7 14 Отговор
    за арабите, изцепки, но много добре поемат боя. Мисля, че само руснаците ги конкурират.

    Коментиран от #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Боруна Лом

    14 7 Отговор
    А НИЕ КАКВО ЩЕ ПРАВИМЕ КАТО ДОКАРАТ УКРИ САМОЛЕТИ НА НАШИТЕ ЛЕТИЩА?
  • 16 Ако

    1 1 Отговор
    Вие сте болни мозаци!
  • 17 Турски Кипър

    22 4 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    е забранен за израелци. Става дума за гръцки колега
  • 18 Кака Маца

    8 10 Отговор
    Този с нехигиеничното име се перчи много. Може и да му свият перките.
  • 19 типичен тъпунгер

    19 6 Отговор

    До коментар #13 от "Типични":

    Какво стана с контрата в Газа за три дена ? После станаха шест дена .... и така девет месеца . За една територия четири пъти по малка от област Сливен .

    Коментиран от #26

  • 20 Хайфа ще гори

    18 6 Отговор
    неминуемо е. Хизбула има възможност да ги удари жестоко. Гръцки Кипър пък е още по уязвим ....
  • 21 Какво общо има

    10 7 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    ТУРЦИЯ според теб ?

    Коментиран от #23

  • 22 Докога

    4 15 Отговор
    Дръжте се на положение ,Ливан .Войната е най лошото нещо !Израел се отбранява и е в Газа за да си върне заложниците доколкото е възможно.Не ги връщат за да изнудват ,никоя съседна страна не приема бежанци,държи ги за жив щит и как да стане .Израел беше нападнат,какво искате още.Така,че и Хизбула и Израел да спрат да се обстрелват в крайна сметка причинявате жертви и влошавате обстановката .

    Коментиран от #29

  • 23 оня с коня

    3 11 Отговор

    До коментар #21 от "Какво общо има":

    Започвате да злоупотребявате с добрината ми и вместо да си направите труда да се самообразоват,ме питате за елементарни неща "ЗА ПО-ЛЕСНО".Нейсе - ще ти отговоря и на тебе:Както е известно Кипър е разделен на 2- Турска и Гръцка част,така че НИТО турция,НИТО Гърция ще позволят на Чалмалиите от някаква си "Хизбула" да преследват КОГОТО И ДА Е на тяхна Територия.

    Коментиран от #33

  • 24 Насрала

    5 5 Отговор
    Се на-с-ра. Е как успя?
  • 25 Без име

    3 4 Отговор
    Хахавел!Абе пълно е с болни мозъци!!!!
  • 26 Без име

    5 3 Отговор

    До коментар #19 от "типичен тъпунгер":

    Така е,защото се опитват да запазят цивилните.Не бомбят и избиват поголовно.
  • 27 Бай араб

    2 3 Отговор
    пръц
  • 28 запознат

    4 2 Отговор
    Когато отхапеш ръката която те храни е много лошо тези не милеят за народа си а за сметките си крият се като мишъоци и си пълнят сметките На времето като умря Арафат жена му го наследи с сто милиона и имоти по света
  • 29 ""Израел беше нападнат..""

    15 4 Отговор

    До коментар #22 от "Докога":

    Продължавате обаче упорито да повтаряте глупости при положение, че на всички им е ясно че Израел е окупатор и то не от днес, и не от вчера. Не ви ли е срам ? Трудно ли е да се видят картите на ООН от признаването на Израел за държава и да се направи точен анализ относно окупираните територии ?
  • 30 Тони

    4 1 Отговор
    Всички тирании управляват чрез измама и сила, но след като измамата бъде разкрита, те трябва да разчитат изключително на сила.
  • 31 Командир на бригада

    5 9 Отговор
    Напълно безполезни преговори се водят и не е това е пътят по разрешване на проблема. ХАМАС не иска да се вслуша в гласът на разума. Със пленените на 7-ми октомври 2023г., 253 израелски заложници, терористите от ХАМАС правят опити да изнудват международната общественост. Затова няма друго решение, лътят е само един. 1. Генералният щаб на израелската армия да разработи ПЛАН по формирането на бойни парашутно - разузнавателни ликвидационни групи. При достатъчна и надежна информация на разузнаването, се провежда операция по неутрализирането на джихадистите от ООП Джихад Ал Акса, Джихад ИДИЛ, Хизбола, Хамас и други. Успоредно с провежданата операция се пленяват семействата на ръководителите на тези терористични групировки. Същите незабавно следва да бъдат включени в преговорният процес с ХАМАС по размяна на съответното число заложници. Другото е приказки.

    Коментиран от #34

  • 32 Бен Гурион

    3 4 Отговор
    Тия бавно учат, затова ще повтарят ми се струва.
  • 33 НИТО Tурция, НИТО Гърция

    8 2 Отговор

    До коментар #23 от "оня с коня":

    Нищо не ти е ясно въпреки добрината ти според мен. Но по лошото е обаче, че и на писача който се е упражнявал не му е ясно (Не е известно вика Кипър да е предоставял земя или бази за израелската армия) ......."Великобритания"има две „суверенни бази“, разположени на остров Кипър – Акротири на запад и Декелия на изток – които са големи, силно секретни военни и разузнавателни съоръжения, обхващащи 2,5 процента от сухопътната площ на острова. Още след Втората световна война, когато Великобритания и САЩ предадоха суверенитета на острова на турците и гърците от Кипър базите Акротири и Декелия, не бяха предадени на кипърските турци и кипърските гърци ! „Този ​​парцел от 2,5 процента земя, съставляващ уж частната британска територия в рамките на 8 500 квадратни километра от Кипър, където се помещават двете бази, първоначално е бил собственост на Великобритания и нейните съюзници, по-специално Съединените щати, със "случайно участие" на други участници като Германия и Франция и особено Израел през последните години ! „Една от основните цели на тези бази в Кипър, както е документирано в британските и американските архиви, е да защитават точно интересите на Израел (САЩ)....
  • 34 излиза

    6 4 Отговор

    До коментар #31 от "Командир на бригада":

    че утрепаните над 60 000 цивилни в Газа не стигат! Е, не ти ли увря в главата, че Хамас не са двама-трима - Хамас това са болшинството палестинци. Именно затова, навсякъде има протести срещу Израел.
    Израел удари дъното, извършвайки геноцид, в пълния и най-грозен смисъл на това деяние. И какво стана с отвлечените - каквото бе разменено, разменено - другите няма да се върнат. Това ли им бе целта на евреите? Докараха го до там, че дълго време Израел и погнуса ще са синоними.