Отидете към основна версия

4 690 62

Блокираха утвърждаването на 30 американски посланици заради възгледите им относно ЛГБТ

  • сащ-
  • посланици-
  • одобрение-
  • вицепрезидент-
  • лгбт-
  • възгледи

Това е дело кандидата за вицепрезидент на САЩ Джеймс Дейвид Ванс

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Кандидатът за вицепрезидент на САЩ от Републиканската партия Джеймс Дейвид Ванс, докато все още беше сенатор, забави утвърждаването на 30 американски посланици в други страни с повече от година заради позицията им относно популяризирането на ЛГБТ идеологията и разширяване на правата на сексуалните малцинства. Това съобщи The Washington Post (WP), който публикува копия от въпросниците на Ванс за кандидати за поста ръководител на американската дипломатическа мисия в чужбина.

Те питат кандидатите дали ще увеличат броя на „неутралните по пол тоалетни“ в американските посолства, ще увеличат ли финансирането за служителите, за да преминат през „преход на пола“? и дали знамена на ЛГБТ ще бъдат издигнати над дипломатическите мисии по време на „прайд“ паради.

Според изданието, Ванс винаги е бил смятан от Държавния департамент за „единствената и най-сериозна пречка за утвърждаването на посланици от Сената“. Заради неговите усилия Сенатът беше принуден да одобри индивидуално всеки кандидат, предложен от американския президент, вместо да одобри всички с общ списък.

„Обществата на много от нашите съюзници и нации, с които се стремим да установим по-близки отношения, се придържат към традиционните християнски, еврейски, мюсюлмански или индуистки ценности. Как биха изглеждали правата на ЛГБТ в техните страни?", се задава въпрос в анкетата.

Според WP представители на консервативни кръгове в САЩ подкрепят позицията на сенатора, тъй като според тях Вашингтон насърчава леви идеи в африканските, азиатските и латиноамериканските страни, където традиционните ценности са силни, в ущърб на американските национални интереси. На свой ред либералното движение в САЩ критикува Ванс.

Според източници на вестника, щателно проучване на кандидати за ръководители на дипломатически мисии показва убеждението на републиканския кандидат за вицепрезидент, че американските дипломати са "заразени с вирус на културна арогантност" и трябва да се изкорени. В крайна сметка до април 2024 г. повечето от номинациите, блокирани от Ванс, са били одобрени от Сената по различна процедура.

На 15 юли на конгреса на Републиканската партия нейните делегати номинираха Доналд Тръмп за кандидат-президент на партията и сенатор Ванс за неин кандидат за вицепрезидент.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 75 гласа.

Свързани новини